FRISS: Minden előzmény nélkül kirúgta Novák Katalin a hadsereg főparancsnokát

Azonnali hatállyal menesztette.

Felmentette Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét Novák Katalin – derült ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából.

Az altábornagyot még Áder János nevezte ki a Magyar Honvédség parancsnokának, előtte az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetőjének, majd a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkárának posztját töltötte be.

Ruszin-Szendit azonnali hatállyal mentették fel, ez azért is megdöbbentő, mert pár napja még Székesfehérváron tárgyalt a város és a honvédség kapcsolatának jövőjéről, valamint

nemrég interjút adott a tévében a honvédség terveiről.

Helyébe Böröndi Gábor altábornagy lép, aki a honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetője.

Az illetékes minisztérium közleménye szerint Böröndi 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, valamint részt vett európai, valamint Európán kívüli NATO-műveletben is.

Az altábornagy elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, komoly parancsnoki és katonai háttérrel rendelkezik, valamint hadszíntéri tapasztalatai is vannak a NATO révén.

Ruszin-Szendi felmentése nem egyedi eset, az év elején Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy interjúban beszélt arról, hogy

több magas rangú tisztet menesztettek,

többek között azért, hogy teljesítménytől függő versenyhelyzetet teremtsenek a honvédségnél.

(MTI/Telex nyomán)

Valódi Hírek