Kitört a botrány: Fellázadtak a fideszes politikusok Orbánék soroksári vegyianyag-elosztója miatt

Megszavazták a főpolgármester javaslatát.

Szerdán megtartották a Fővárosi Közgyűlés ülését, viszont a szokott napirendet felülírta a soroksári vegyianyag-elosztó ügye.

Kedden megírtuk, hogy vasúton szállítaná Kína Magyarországra az Európába szánt vegyianyag-termelésének döntő részét, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el az európai akkumulátorgyárakat és egyéb ipari üzemeket.

Az ügy óriási viharokat váltott ki. A DK külön sajtótájékoztatót tartott az ügyben, és hangsúlyozták, minden eszközzel küzdeni fognak a beruházás ellen, amely szerintük a külföldi érdekeket szolgálja, veszélyezteti a helyi lakosság egészségét, életét, vízkészletét és az ingatlanjainak az értékét.

A hvg.hu arról írt, hogy még a fideszes képviselők sem kérnek a kínai vegyianyag-feldolgozóból, pedig másfél órán keresztül vitáztak róla. Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztéssel kicsavarta annak a területnek a fejlesztését Soroksár kezéből, ahová egy sajtóhír szerint évek múlva egy kínai vegyianyag-feldolgozó kerülhet. A kerület független, ám fideszes támogatású vezetője viszont meglepő módon szintén

határozottan kiállt az üzem létesítése ellen.

Soroksár polgármestere ígéretet tett arra, hogy nem fog ilyen beruházás megvalósulni.

„Szeretném megnyugtatni a soroksáriakat, hogy amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig

ez az elosztóközpont nem fog megépülni”

– jelentette ki Bese Ferenc a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Soroksár azért jöhetett szóba a projekt helyszíneként, mert oda vezet a szintén kínai együttműködéssel megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonal, amelynek egyes soroksári lakosok nem kimondottan örülhetnek, ugyanis kisajátítják az ingatlanjaikat az épetkezés miatt.

A Fidesz politikusai végül azért szavazták meg az előterjesztést, mert nem szeretnék, hogy a főváros vezetése „politikai ügyet kreáljon” a botrányból.

A főpolgármester által kedden bejelentett véderdő ötletét a Fővárosi Közgyűlés elsők között tárgyalta. Ennek lényege, hogy a beruházásra szánt soroksári területen véderdőt alakítanak ki. A döntés értelmében egy hosszas folyamatot indítottak el, amelynek értelmében mezőgazdasági területből erdőterületté nyilvánítanák az érintett területet.

Kapcsolódó:

Kiszivárgott Orbánék legnagyobb titkos terve: Rogán Antal kezébe kerülhet az irányítás

https://nyugatifeny.hu/2023/06/28/a-dk-minden-eszkozzel-kuzdeni-fog-a-soroksarra-tervezett-kinai-elosztouzem-ellen-video

Valódi Hírek