Kiszivárgott Orbánék legnagyobb titkos terve: Rogán Antal kezébe kerülhet az irányítás

Kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válhat Magyarország.

Vasúton szállítaná Kína Magyarországra az Európába szánt vegyianyag-termelésének döntő részét, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el az európai akkumulátorgyárakat és egyéb ipari üzemeket – írta belső kormányzati dokumentumok alapján a Direkt36.

A kormányzati anyagok szerint ezen törekvések már előrehaladott állapotban vannak, amelyeket az Orbán-kormány támogat is. Sőt, a dokumentumok szerint

már márciusban eldőlt, hogy Magyarországra települ az elosztóközpont.

A hivatalos megállapodást szeptemberben tervezik megkötni Kínában. Az ügyben a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodát bízták meg.

A terv lényege, hogy Kínában és Európában is kialakítanak egy-egy központot a vegyianyag-kereskedelemre, amelyeket vasúton keresztül kötnének össze. Az európai központ Magyarországon lenne, innen osztanák el a vegyi anyagokat a többi európai ország felé.

Az iratok szerint két lehetséges magyarországi helyszín került szóba: a záhonyi vasúti átrakodóhely, illetve egy Budapesten működő, BILK terminál nevű logisztikai létesítmény.

A sajtóhírek szerint Kína akár évi kétmillió konténernyi szállítmányt küldene Európába 24 ezer vasúti szerelvénnyel, amely sokszorosa a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) jelenlegi kapacitásának és forgalmának.

Az azonban egyelőre nem derült ki a Kabinetirodának készült felkészítő anyagokból, hogy pontosan milyen anyagokat is hoznának Magyarországra, és azokat miként tárolnák.

A kínai fél már tavaly megegyezett a két magyarországi céggel, a magyar kormány ezt követően biztosította támogatásáról a projektet.

Az ügyről tudomást szerzett Tompos Márton momentumos képviselő is, aki közölte: ilyen mennyiségű vegyi anyag Budapestre szállítását és átrakodását a környék lakosságával is nehéz lenne elfogadtatni, a helyi ellenzék ezért már gondolkozik a tiltakozás lehetőségein.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt a Direkt36 kérdéseire. A budapesti Főpolgármesteri Hivatal azonban azt közölte, ők nem kaptak semmilyen tájékoztatást a szóban forgó projektről.

Valódi Hírek