Súlyos gyógyszerhiány alakult ki Magyarországon a kormány döntése miatt

Aggódnak a szakemberek.

A Méniére-betegek – egy forgó jellegű szédüléssel járó fül-orr-gégészeti, neurológiai tünetegyüttes – arra hívták fel a figyelmet, hogy hónapok óta hiány van a gyógyszerükből. Számukra ezek a készítmények a létfenntartáshoz szükségesek mint a cukorbetegeknek az inzulin vagy az epilepsziával küzdők számára a görcsoldó – számolt be róla riportjában az RTL Híradó.

A súlyos rohamokkal járó fülbetegség nem gyógyítható, viszont a gyógyszerrel szinten tartható, azonban ezt egy ideje alig lehet beszerezni Magyarországon. Ezt több gyógyszertárban is megerősítették, ugyanakkor a hiány okáról már nem tudtak további információkat adni.

De nemcsak a Méniére-betegek gyógyszereivel vannak gondok, hanem gyakran hiányoznak a pszichiátrián alkalmazandó, az idegrendszerre ható gyógyszerek, inzulinok, antibiotikumok, de előfordul, hogy egyes fájdalom- és lázcsillapítókat sem lehet kapni – közölte Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) arról tájékoztatott, a gyógyszerhiányok oka a tavasz óta fennálló „globális gyártási kapacitásprobléma”, amely a gyártók szerint legkorábban október végétől rendeződhet. A gyógyszerhiány jelenségére születtek további magyarázatok is: említették például a csomagolóanyag-ellátási problémákat, az orosz-ukrán háborút, valamint az energiaválság ügyét.

Ugyanakkor arra már egyetlen illetékes sem tudott magyarázatot adni, hogy

a környező országokban miért nincs gyógyszerhiány.

A Népszava egy éve már jelezte, hogy az extraprofitadó veszélyezteti az ellátásbiztonságot. A szakértők pedig figyelmeztettek is, hogy az újabb emelés miatt bizonyos gyógyszerek el is tűnhetnek a patikák polcairól.

Videó:

(Címlapkép: halasmedia.hu)

Kapcsolódó:

A gyógyszerek is drágulnak: Több medicina is eltűnhet a magyar patikák polcairól

 

Valódi Hírek