Súlyos jogsértéseket követtek el Pintér Sándorék a „társadalmi egyeztetés” során

Több mint 102 ezer javaslat érkezett be Pintérékhez.

A CIvil Közoktatási Platform jelezte, hogy a jogszabályi kötelezettség ellenére sem került fel a törvényi határidőig a kormányoldalra a státusztörvény-kritikák összefoglalója – tudatta lapunkhoz is eljuttatott közleményében Juhász Ágnes a szervezet munkacsoport-vezetője.

Hozzátette, a Belügyminisztérium péntek délután-este folyamán – a témáról szóló rádióinterjú és cikkek megjelenése után – már feltette az összefoglalót, amely >>ITT<< olvasható.

Felhívták rá a figyelmet, hogy az elutasítás szakmai indokaként mindenhol az szerepel, hogy „a tervezet a Kormány döntését hajtja végre”, jogi indokul pedig az, hogy „a javaslat ellentétes a jogszabály céljával” vagy „túlmutat a szabályozás keretein”.

Ahol nem szerepel elutasítási indok, azokat a kifogásokat elvileg figyelembe vették – azonban, mivel sok véleményt összevontak, a figyelembevétel is kérdéses – hangsúlyozták.

„Örülünk, hogy – ha késve is – de nyilvánosságra került az összefoglaló, és láthatóvá vált a tervezet elutasítottsága. Az egyes kritikák mellett sokszor 15-20 komoly szervezet neve is szerepel – az Evangélikus Egyháztól az iskolapszichológusokon, a CKP-n át a szakszervezetekig. Az általános elutasítást jelzők száma pedig elképesztő nagyságú”

– írták, kiemelve,

ebből is látható, hogy lenne ok a törvénytervezet visszavonására.

A Civil Közoktatási Platform vezetője rögzítette: jogsértés történt a státusztörvény „társadalmi egyeztetése” során.

„Miközben a kormányzat lépten-nyomon arra hivatkozik, hogy milyen széles körű társadalmi egyeztetést folytattak a törvényjavaslatról, a látszatra sem adnak, és a törvényi előírás ellenére határidőre nem számolt be az illetékes Belügyminisztérium arról, hogy milyen észrevételek, javaslatok érkeztek, melyeket fogadták be, és miért utasították el a többit”

– mutatott rá Juhász Ágnes.

A Népszava korábban arról írt, hogy a KRÉTA rendszeren keresztül, majd az Oktatási Hivataltól kaptak levelet a pedagógusok, amelyben Pintér Sándor belügyminiszter nyolc oldalon keresztül fejtegette, miként is néz ki „az új pedagógusi életpálya-modellről szóló törvény” tervezete. Ebben szerepelt az is, hogy a Belügyiminisztérium húsz alkalommal egyeztetett szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, továbbá feldolgozott 1500 írásos véleményt.

A kormány honlapján egyelőre nem lelhető fel a „társadalmi egyeztetésről” szóló beszámoló. Ráadásul ennek nemcsak a Pintér által említett 1500 írásos javaslat kivonatát kellene tartalmaznia, hanem a 102 ezernél több észrevétel összefoglalóját is – hívták fel a figyelmet.

Valódi Hírek