„Családbarát kormány? Ugyan már!” – Bősz Anett kemény üzenetet küldött a védőnői hálózatot bekebelező kormánynak

Nem kertelt.

Ahogy beszámoltunk róla, a Belügyminisztérium július 1-jétől át akarja venni az önkormányzatoktól a védőnői ellátást. A Demokratikus Koalíció polgármesterei ezt követően leszögezték, hogy nem fogják végrehajtani az Orbán-kormány utasítását. Hozzátették:

az intézkedés csak rontana az egészségügy egyébként is siralmas állapotán.

A fentieket nyomatékosította Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes keddi Facebook-bejegyzésében. A védőnők napja alkalmából rámutatott, hogy

a „családbarát kormány” intézkedése veszélybe sodorná a kisgyermekes családok jólétét.

A védőnők ugyanis mérhetetlenül sok segítséget nyújtanak az anyukáknak és gyermekeiknek: a születés előtti hónapoktól kezdve az összes álmatlan éjszakán átsegítik a friss szülőket, most pedig amiatt kell aggódniuk, hogy augusztusban egyáltalán kapnak-e fizetést – összegezte az elkeserítő helyzetet a politikus.

Bősz Anett Facebook-bejegyzését változtatás nélkül idézzük:

„Családbarát kormány? Ugyan már! – gondolatok a védőnők napján

A védőnői hálózat államosításával újabb olyan lépésre készül a kormány, amely nem pusztán az önkormányzati vagyon és jogok, de mindenekelőtt a kisgyermekes családok jól-létének csorbítása.

A védőnők azok, akik már születés előtt féltő gondoskodással veszik körül a babát és édesanyját, ők azok, akik az Angliába tanulni költöző nagytestvér után sírdogáló várandós nőt, a helyét világban újra megtalálni igyekvő kétgyermekes édesanyát, a meddőnek hitt, várandós pár meghatott zokogását, a ki nem mondott kétségbeesett szavakat meghallgatja.

Meghallgatja és meghallja.

A baba és a mama szívhangját. A család lüktetését – vagy éppen annak hiányát a nehézségek közepette. Ő hozza az oltás utáni megnyugvást, az étkezési tanácsokat, a tornát, működő fürdési szokásokat, babának való nassolni valót, mérlegelést és biztatást a fegyelmezetten diétázó anyának, dicséretet a türelmes nagytestvérnek, kontaktot a fejlődésben lemaradónak egy szakorvoshoz… mindent, ami az életünk része, és amit önmagunktól nem tudnánk.

A sor olyan hosszú, hogy alig lehet abbahagyni.

Mi minden történik egy védőnőnél, amit senki mástól nem kaphatunk meg?

Úgy is, mint tanácsot a szoptatáshoz, a kanál használatához, a túró bevezetéséhez, az első mogyoró megkóstolásához, a szúnyogcsípésekhez, a pelenkázós krémekhez, a bölcsődéhez, anya gyógyuló sebeihez a szülés után, az elvesztett vörösvérsejtek visszaszerzéséhez…

mindenhez, ami nélkül könnyen elveszhetne az egészség, a lelkünk épsége, a szülő-gyerek kapcsolat dinamikája, a kezek-lábak jó koordinációja, a fejlesztéshez való hozzájutás lehetősége.

Jóságos ég! Nincs rá mód, hogy megköszönjük azt a sok szépet és jót, amit a védőnőktől kapunk!

A kormányzat részéről valódi gonoszság volt arra utasítani őket, hogy a kis ügyfelek összes adatát szolgáltassák át az OKFŐ részére. És hol van még az államosítás vége!

Egyelőre azt sem tudják, kapnak-e fizetést augusztusban.

A kisgyermekes családok pedig azt nem, megtarthatják-e a védőnőjüket, azt a senkihez sem hasonlítható embert (mert nem barátnő, nem nagymama, nem egy >>elég jó szülő<< továbbfejlesztett és javított verziója), akire mindig, minden körülmények közt lehet számítani. Valami egészen különleges, láthatatlan támasz.

Mind hálásak lehetünk ezért a védőnőknek! Isten éltesse őket a védőnők napján! Azt a kormányt pedig ne, amely maga sem tudja igazán, mit akar, de egy újabb, kizárólag egymást ismerő közösségekben működő intézményrendszer szétveréséhez fogott hozzá.

Nem engedhetjük meg! Szabadságot az önkormányzatoknak! Szabadságot a védőnőknek!

Szabadságot a szülőknek!”


(Dr. Bősz Anett/Facebook)

Valódi Hírek