Mire készülnek? Itt van a Lázár-terv, ami után ismét óriási változások jöhetnek

Júliusban akár törvény is lehet belőle.

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán annak az a törvénytervezet, amely alapján ingyen kerülhetnek magánkézbe az állami kastélyok, amiket milliárdokból újítottak fel. A törvénytervezetet június 2-ig (tehát a mai napig) lehet véleményezni.

Ha a parlament elfogadja az új jogszabályt, már július 1-jén hatályba lépnek a részletszabályok. A korábbi törvénytervezetben még felsorolták azt a tizenkét kastélyt, amit magánkézbe ad az állam, viszont ebben az új tervezetben már nincs benne ez a lista, csupán „általánosságban” fogalmaznak a műemlékekről.

A tervezet alapján minden természetes vagy jogi személy kérelmet nyújthat be a miniszterhez ingyenes tulajdonba adásra vagy vagyonkezelésre.

Vagyis lényegében bárki kérhet magának egy kastélyt,

lehet a tulajdonosa vagy vagyonkezelője, de az épület fenntartását vállalnia kell, illetve 99 évig semmiképp nem adhatja el.

Mennyit költött a kormány a kastélyok felújítására?

Az összes kastély felújítására több százmillió forintot költöttek.

A legkisebb, a komlódtótfalusi kúria, amelynek felújítása 660 millió forintba került, az edelényi kastélyt 900 millióért, míg a dégi Festetics-kastélyra 1,8 milliárd forint uniós és 1,5 milliárd forint hazai forrást fordítottak.

(telex.hu/valaszonline.hu)

Valódi Hírek