Csúnyán ráfázott a „köz”média: Indulatos közleményt adott ki a párttévé

Nagyon kiakadtak.

A Media1 számolt be arról, hogy hatalmas összegért cserébe az RTL szerezheti meg a Bajnokok Ligájának, vagyis az európai foci csúcseseményének, a közvetítési jogait az MTVA elől.

Tudni kell, hogy a BL-meccseket két csoportban értékesítik: az „A-típusú” közvetítési jog eddig a közmédiáé volt, míg a „B-típus” a SportTV-é.

Az A-típus birtokosa választhat elsőnek meccset a fordulókból, így a rangadók és fontosabb, esetleg magyar érdekeltségű mérkőzések is náluk nézhetőek, az már kiderült, hogy a „B-típus” továbbra is marad a SportTV-nél.

Viszont az „A-típusú” közvetítéséi jogokért ezúttal az RTL lehet a befutó, ugyanis rengeteg pénzt,

évi 9-11 millió eurót is kínálhattak, hogy megszerezzék ezeket a jogokat.

Erre válaszul dühös hangvételű közleményt adott ki a közmédia az MTI révén. Ebben azt írták, hogy az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás „veszélybe került” és hogy az RTL az „elveszett piaci pozícióját” és a „nézettségi tendenciáit akarja javítani„.

Mutatjuk a teljes közleményüket:

„Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin.

Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

Az Országgyűlés jóvoltából – Európában a közszolgálati médiumok között szinte egyedülálló módon – a kereskedelmi társaságok helyett a magyar közmédia biztosította a Bajnokok Ligája mérkőzéseit a nézők számára.

A pénz és a kereskedelmi szempontok ezt az időszakot lezárták.

Az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került.

A Bajnokok Ligája 2024-27 közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését.

Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni.

A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL

az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani”

Valódi Hírek