Megszólalt Szijjártó Péter a koszovói zavargásokról – több magyar katona is megsérült (+videó)

Műteni kellett az egyik magyar békefenntartót.

Repeszsérülések miatt négy magyar békefenntartó szorul kórházi ellátásra a hétfői koszovói zavargások után, közülük az egyiket meg kellett műteni, egyikük állapota sem életveszélyes – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban Facebook-oldalán.

Hozzátette: a kórházban ápoltakat Bencze József pristinai nagykövet látogatta meg.

„Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen. Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában.

A koszovói KFOR-ban olasz parancsnokság alatt szolgáló magyar katonák ma bevetésre kerültek Zvecan településen. A magyar katonák feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték, melynek során közülük

többen is megsebesültek.

A sebesült magyar katonák egészségügyi ellátásáról a KFOR és a Magyar Honvédség gondoskodik”

– írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Megírtuk, hogy a hétfői zavargásokban összesen húsz magyar KFOR-katona sérült meg. A legújabb közlések szerint az olasz békefenntartóknál is ugyanennyien szenvedtek sérüléseket, összesen ötvenkét szerb sérült meg, közülük hárman súlyosan.

Angelo Michele Ristuccia KFOR-parancsnok elfogadhatatlannak nevezte, hogy békefenntartókra támadt a tömeg. Azt ígérte, hogy a misszió folytatódni fog a történtek után is.

Giorgia Meloni olasz kormányfő szintén azt mondta, hogy elfogathatatlan, ami történt, és hozzátette, minél hamarabb csökkenteni kell a feszültséget.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábban felszólította a szerbeket, hogy kerüljék az összetűzést a KFOR-ral, mert az csak a koszovói albán vezetés számára „hasznos”. Azt ígérte, mindent megtesz a béke érdekében.

Az Egyesült Államok nagykövete és az Európai Unió megbízottja pristinai találkozóra hívta az albán polgármestereket a feszültség enyhítése érdekében.

Franciaország közölte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli ezt az erőszakot, és felszólítja az összes felet, különösen a koszovói kormányt, hogy tegyen azonnali lépéseket a feszültség csökkentése érdekében.

A döntően albánok lakta, függetlenségét 2008-ban egyoldalúan kikiáltó Koszovó biztonságára a NATO által létrehozott KFOR felügyel, soraikban magyar katonákkal.

A helyi szerbek azért tüntettek hétfőn, mert választási bojkottjuk miatt volt olyan koszovói szerb település, ahol a szavazásra jogosultak 3,5 százalékának szavazataival lett polgármester egy albán politikus.

Videó:

(theguardian.com / DW News/Youtube / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek