Tovább dagad a botrány: Petíció indult Böjte Csaba terve ellen a gyermekbántalmazási ügyben

Arra kérik, ne szembesítse a nevelteket.

Többek között azt kérik Böjte Csabától, hogy pünkösd után ne szembesítse az erőszakot nevével felvállaló panaszost és az őt támogató nevelteket.

„A romániai kriminalisztika történetében is példátlanul súlyos jogerős büntetést kapott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egykori dolgozója, Kedves Szabolcs. A másodfokú ítélet nyilvánosságra kerülésével egy időben másik, szintén az Alapítványt érintő erőszaktörténetről számolt be egykori gondozottjuk.

Az esetekre méltán érzékenyen reagálnak az emberek, a Szent Ferenc Alapítvány támogatói és azok, akiknek fontos a gyermekvédelem, a gondoskodás a szociálisan, lelkileg és testileg kiszolgáltatott gyerekekről.

Ez nem politikai kérdés, nem is világnézeti, tisztán gyerekjogi”

– kezdődik a több tucat ismert ember által jegyzett és aláírt petíció.

Felszólították Böjte Csabát, tegyen meg mindent azért, hogy a kialakult helyzetben a gyerekek jogainak védelme, az áldozatok védelme, a jogszerű tényfeltárás és igazságszolgáltatás maradéktalanul érvényesüljön. A közbizalom helyreállításáért pedig az javasolják: nyilvánosan, átláthatóan, az arra megfelelő, hivatalos fórumokon adjon konkrét válaszokat arra, mit tesz az alapítvány a hasonló esetek megelőzése érdekében, a fizikai és érzelmi bántalmazás megakadályozásáért.

Hangsúlyozták: az áldozatoknak

  • biztonságos körülményekre,
  • jogi biztosítékokra,
  • személyiségi jogaik,
  • érzelmi és fizikai biztonságuk védelmére van szükségük.

„Éppen ezért arra is kérjük, hogy ne szembesítse pünkösd után, keddre tervezett eseményen a panaszos és az önt támogató (volt és jelenlegi) nevelteket. Az ilyen konfrontációkat már a rendőrség, ügyészség is kivette az igazság feltárását célzó módszerek közül, mert ilyen szembesítő helyzetekben könnyebben érvényesülnek a hatalmi viszonyok, mint az igazság kimondásának vágya.

Az ilyen nyilvános rendezvények sem a feszültségek oldására, sem a vitás kérdések rendezésére nem alkalmasak.

Viszont traumatizálhatják a résztvevőket, elbátortalaníthatják, megfélemlíthetik azokat, akik a jövőben szeretnének segítséget kérni. Egy ilyen hatalmas szervezetben, mint az ön alapítványa, egyaránt keletkezhetnek pozitív és negatív élmények.

Egyik típusú megélés sem cáfolja vagy semmisíti meg a másikat, erre mind oda kell figyelnünk, anélkül, hogy a neveltek között konfliktust gerjesztene bárki is”

– írták, hozzátéve, a gyermekbántalmazási ügyekben az ebben illetékes szakhatóságoknak kell eljárniuk.

Itt valószínűleg arra tesznek utalást a petíció kezdeményezői, hogy Böjte Csaba a közelmúltban árulta el egy interjúban, hogy az erőszakot névvel, arccal felvállaló Mónika mellett megszólalt a lány egyik egykori barátnője is, aki azt mondta: „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők.” Az atya egyébként ebben az interjúban fejtette ki, hogy szerinte lejárató kampány áldozata, és őt nem terheli semmilyen felelősség az ügyben.

A petíciót aláírók kérik továbbá: az alapítvány gondozásában lévő gyerekek fényképeit és nevüket Böjte Csaba semmilyen indokkal ne hozza nyilvánosságra, valamint a gyerekeket ne használja fel a most kirobbant botrányban.

„Kérjük, hogy a gyerekek fényképeit és személyes adatait semmilyen céllal, még adománygyűjtésre se használja, mert ez ellentmond az érvényes személyiségi jogi és gyermekvédelmi jogszabályoknak, és

sérti azoknak az elemi érdekét, akiknek a nevében eljár”

– írták.

A kezdeményezők mellett már közel hatszázan csatlakoztak a petícióhoz.

Valódi Hírek