Ujhelyi István: „Elég a kormányzati szórakozásból, hol a lé?!”

Az EP-képviselő választ vár Orbánéktól.

Találós kérdés: mi az, amit más országok már használnak, fejlesztenek belőle, a magyaroknak is járna, de egyelőre még nem kaptunk belőle a kormány hibája miatt – kezdte Ujhelyi István szerdán Brüsszelben az Európai Unió forrásairól szóló sajtótájékoztatóját.

A független EP-képviselő hangsúlyozta, hogy Orbán Viktorék hiába mutogatnak másra, csak magukat okolhatják, hogy az Unió 27 szupermérföldkövét (feltételek az uniós pénzek hazahozatlanához – a szerk.) még nem teljesítették.

A kormány 2 éve nyújtotta be a helyreállítási alapra vonatkozó tervét, amelyet az Európai Tanács tavaly decemberben el is fogadott,

a pénzek azonban nem érkeztek meg.

Orbánék eleinte visszakoztak, később azonban úgy döntöttek, hogy szükség van az alaphoz tartozó hitelkeretre. Ennek az összegnek a felhasználását szigorú szabályokhoz köti az Unió, így például szükséges előzetes társadalmi konzultáció.

Ujhelyi attól tart,

ezt a lépést elsumákolná a kormány.

Az Esély Közösség sajtótájékoztatóról írt összefoglalóját idézzük alább idézzük:

Az úgynevezett helyreállítási alap Magyarország számára rendelkezésre álló hitelkeretének mintegy kétharmadát akarja lehívni és felhasználni a kormányzat, ennek előkészítése azonban

nem kellően transzparens

és félő, hogy az Orbán-kormány ismét nem végzi el megfelelően a források, jelen esetben nagyságrendileg mintegy 3000 milliárd forint feltételeként szabott társadalmi konzultációt – erről Ujhelyi István EP-képviselő beszélt szerdai online sajtótájékoztatóján, Strasbourgban.

A szociáldemokrata politikus a közösségi oldalán megosztott videóban rámutatott, hogy az uniós tagállamok szinte mindegyike lehívta már és részben fel is használta a rendelkezésére álló helyreállítási pénzeket, Magyarország azonban egyelőre a kormány hibájából még nem jutott hozzá egyetlen eurócenthez sem.

Az Esély Közösség alapítója hangsúlyozta, hogy hazánknak járnak ezek a források, azonban miután a kormányzat nem teljesíti az EU által támasztott, úgynevezett jogállamisági szupermérföldköveket, vagyis – Ujhelyi István megfogalmazása szerint –

az >>orbáni maffia nem akarja visszaállítani a jogállamiságot<<,

ezért ezek a pénzek egyelőre nem elérhetőek.

Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány szinte napra pontosan két évvel ezelőtt nyújtotta be a helyreállítási alapra vonatkozó nemzeti tervét, amelyet tavaly decemberben a Tanács el is fogadott, pénz azonban mégsem érkezett még.

Ujhelyi arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz 2021. áprilisában még azt mondta: Magyarországon >>paradicsomi állapot uralkodik<<, ezért nincs szükségünk a helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai mellett a kedvezményes hitelkeretre, egy évvel később azonban bejelentették, hogy mégis élni fognak a lehetőséggel.

A szociáldemokrata politikus példákat is hozott, hogy más uniós tagállamok már mennyit és miként használtak fel ezekből a pénzekből:

Románia például többlakásos társasházak energiakorszerűsítésére, sürgősségi kórház felújítására, bölcsődék létesítésére vagy épp az Arad-Kolozsvár közötti vasúthálózat fejlesztésére fordította ezt a keretet, de Szlovákia is hasznosan nyúlt a pénzekhez, északi szomszédaink szintén többek között családi házak energetikai korszerűsítésére költöttek, míg például Spanyolországban csúcstechnológiás egészségügyi berendezéseket állítottak belőle szolgálatba.

Az EP-képviselő a tájékoztatón elmondta, hogy a helyreállítási alap hitelrészének felhasználását szigorú uniós előírások szabályozzák:

előírják például, hogy az Európai Bizottságnak benyújtandó kormányzati tervezetet előzetesen egyeztetni kell a szakmai- és civilszervezetekkel, érdekképviseletekkel és szociális partnerekkel.

Több szintű párbeszédet kell kialakítani a források tervezett elköltéséről, ennek a konzultációnak az összefoglalóját pedig csatolni kell az elfogadtatni kívánt kormányzati tervezethez.

>Ez az uniós pénz nem a kormányé, hanem a magyar jövőé,

mindenkinek joga van tehát beleszólni az elköltésébe.

Egyelőre azonban nyoma sincs ennek a párbeszédnek, pedig a dokumentumok végső leadási határideje augusztus végével lejár.

Az ifjúsági szervezetek képviselőivel való konzultációt pedig nem könnygázzal és rendőrsorfallal szokás végrehajtani<<

– tette hozzá Ujhelyi, aki többek között arra vár választ a kormánytól, hogy

mikor teljesíti végre a források lehívásához szükséges feltételeket,

milyen célok mentén és hogyan akarja felhasználni a helyreállítási alap hitelrészének forrásait és miként akarja teljesíteni a kötelező társadalmi párbeszéd előírásait.

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek