Végre megszólaltak Novák Katalinék: Kiderült, miért tüntetik el a köztársaság szót

Különös magyarázattal álltak elő.

Nemzetközi példákkal érvelt Novák Katalin kabinetje a Köztársasági Elnöki Hivatal átnevezése mellett a Telex kérdésére.

Ahogy csütörtökön beszámoltunk róla, átnevezhetik a köztársasági elnök hivatalát Sándor-palotára. A módosítás összesen 13 törvényt érintene, az indoklás szerint az Alaptörvény lehetőséget ad a köztársasági elnöknek, jelen esetben Novák Katalinnak, hogy

szabadon alakíthassa a hivatalának szervezetét.

„Számos nemzetközi példa van arra, hogy az államfő hivatalát, illetve megnevezését azonosítják az annak székhelyéül szolgáló épület megnevezésével.

Magyarország köztársasági elnökének hivatala 2003 óta az építtető Sándor grófi család után közkeletűen Sándor-palotának nevezett budavári épület.

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatása óta következetesen a Sándor-palota elnevezés használatos az államfő munkáját támogató szervezetre”

– így indokolta a hivatalos névváltoztatást a hivatal.

Valóban van nemzetközi példa rá, Franciaországban az Élysée-palota az elnök hivatalos rezidenciája, valamint az Egyesült Államokban – és világszerte – úgy ismerik az elnöki hivatalt, mint Fehér Ház.

A hivatalos iratokban egyébként még mindig Köztársasági Elnöki Hivatalnak nevezik Novák kabinetjét, de

a gyakorlatban már hónapok óta a Sándor-palota elnevezést használják.

Átkeresztelték a weboldalukat és a közleményekben is a Sándor-palota nevet tüntetik fel.

Az épület még a 19. század elején épült, felújítását az első Orbán-kormány idején kezdték. Eredetileg a miniszterelnöki irodának adott volna otthont, de Medgyessy Péter nem támogatta az ötletet, így 2002-ben döntöttek arról, hogy a köztársasági elnök lakóhelye és székhelye lesz az épület.

Valódi Hírek