Megvan a döntés: Novák Katalinék súlyos lépésre készülnek

Meg is indokolták a döntést.

Átnevezhetik a Köztársasági Elnöki Hivatalt Sándor-palotára – derült ki a kormány szerdán megosztott törvénytervezetéből.

A tervezet Novák Katalin köztársasági elnök jogállásával összefüggő egyes törvények módosítását tartalmazza. Az átnevezés összesen 13 törvényt érintene. A módosítást azzal indokolták, hogy az Alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek lehetősége van szabadon alakítani a hivatalának szervezetét.

A hivatalos iratokban még Köztársasági Elnöki Hivatalnak nevezik Novák kabinetjét, de a gyakorlatban már hónapok óta a Sándor-palota nevet használják. Átnevezték a hivatal weboldalát, és a közleményekben is a Sándor-palota nevet tüntetik fel – írta a Telex.

A K-Monitor szerint nehezen érthető a módosítás oka, hiszen a köztársasági elnöki titulus megmarad. Közösségi oldalukon kommentálták a történteket, véleményük szerint:

„Szórakoztató, de meglehetősen költséges és elég tiszteletlen lenne minden alkotmányos szervet a székhelyük alapján átnevezni.”

A K-Monitor csütörtöki Facebook-bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„KATALIN A SÁNDORBAN – 2023-ban sem áll le a magyar állam és a közjogi rendszer átnevezése. Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal új neve „Sándor-palota” lenne.

A köztársaság szó ugyan kikerült hazánk nevéből, de a köztársasági elnöki titulusból nem, így nehezen érthető, miért szükséges módosítani a hivatal elnevezését.

Szórakoztató, de meglehetősen költséges és elég tiszteletlen

lenne minden alkotmányos szervet a székhelyük alapján átnevezni.”

(K-Monitor/Facebook)

Valódi Hírek