Mi történik itt? Teljesen megkergült a forint

Régen láttunk ilyet.

373-as tartományig erősödött a forint csütörtökön az euróval szemben, sőt akár elérheti a 369-es szintet is. Péntek délelőtt gyengült a hazai deviza, de délutánra ismét erőre kapott a forint.

Ábra: Portfolio

Ahogy az ábra is mutatja, a forint átlépte a 373,5-ös szintet az euróhoz képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy pénteken 1,5 egységes sávban ingadozik a váltás, azaz nagy elmozdulásoknak nem lehetünk tanúi.

Forrás: Portfolio

A dollárnál más a helyzet egy napon belül már 0,85 forinttal kerül többe az amerikai deviza.

Eközben a Fed egyik kormányzója, Christopher Waller arról nyilatkozott, hogy a több közepes méretű amerikai bankcsőd után sem mondható zavarosnak az amerikai hitelezés. Felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig kell intézkedéseket tenni az infláció kordában tartásáért.

„A bizonytalan pénzügyi helyzet azt jelenti, hogy a monetáris politikát tovább kell szigorítani”

– fogalmazott Waller.

Az amerikai SVB márciusban jelentett csődöt, majd két nappal később a Signature Bank is bejelentette, hogy likviditási gondjaik vannak. A svájci Credit Suisse követte őket a sorban, a bank 54 millió dolláros hitelt vett fel a svájci központi banktól a likviditási és a befektetői bizalom erősítésére. Ez volt az első globális pénzintézet, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott.

(penzcentrum.hu nyomán)

Valódi Hírek