Mi lesz most? Az Orbán-kormány már betárazta az újabb rezsiemelésről szóló tervezetet

Pedig több ezer ember igényéről van szó.

Tervezet van, kormánydöntés még nem született arról, hogy

egyedileg szabályozható legyen a távfűtés a lakásokban

– összegezte a helyzetet az atv.hu, miután a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy nem csökkentik az átlagfogyasztás fölötti, lakossági, piaci gázárat és áramárat sem.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartásához, valamint a kormány 14 ezer ügyfél esetében beleavatkozik az MVM-mel kötött szerződésekben.

A politikus azt is elárulta,

a terv már megvan, de a kormánydöntés még hiányzik

arról, hogy a távfűtéses lakásokban egyedileg szabályozható legyen a fűtés.

A kérdés mintegy 670 ezer lakást érint az országban. Egy 2022-es felmérés szerint körülbelül 134 ezer olyan átfolyós fűtéssel rendelkező lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokban nem szabályozható a távhő az ott lakók igénye szerint.

A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra volt időzítve, a kérdés felelőse a Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium.

A rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette, ezért is maradhatott ki a távhő a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából. Az egyedi mérés azonban lehetőséget teremt arra, hogy az úgynevezett „átlagfogyasztást” meghaladók esetében

a rezsidíjak drasztikus megemelésére.

A korszerűsítésből kimaradt házak ezúttal jobban járnak: azokon a helyeken még nincs lehetőség egyedi mérésre, így a rezsidíjakat továbbra is a megszokottak szerint fogják elszámolni.

Valódi Hírek