Bejelentették: Jöhet az újabb rezsiemelés, nőhet a víz ára

Jelentős emeléssel járhat a vízdíjak egységesítése.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón a Népszava kérdésére közölte, a lakosság „rezsicsökkentett” gáz- és áramdíjai mellett legalább az év végéig az átlagfogyasztás feletti „lakossági piaci” árak is jelenlegi szintjükön maradnak.

A miniszter szólt arról is, hogy a kormányzati döntések értelmében Lantos Csaba energiaügyi miniszter előterjesztést készít a hazai lakossági vízdíjak egységesítéséről.

Gulyás Gergely a lap kérdésére azt is kijelentette, hogy mindez „adott térségenként árcsökkenést és áremelkedést is hozhat”.

A kancelláriaminiszter indoklása szerint, a lépésre azért van most szükség, mert – a hatalmas pénzügyi veszteségek, valamint a forráshiány miatti folyamatos állagromlás okán – egyre több helyhatóság adja át víz- és csatornarendszereit az államnak.

A kormány állítása szerint azonban az ország méretei nem indokolnak többszörös árkülönbségeket.

Emlékeztettek, 2012 előtt minden település maga döntött a helyi víz- és csatornadíjakról. Ekkor az állam emelési tilalmat, 2013-ban pedig további, egységes, 10 százalékos csökkentést írt elő. A díjak azóta sem változtak, viszont a rendszer – mondta maga Gulyás Gergely –

„több ezermilliárdos felújítást igényel”.

Gulyás Gergely közölte: olyan rossz állapotban van a hálózat, hogy abból a víz jelentős része „elvész”.

„Olyan rossz állapotban vannak a vezetékek, hogy a víz 60 százaléka is elfolyik”

– vallotta be a miniszter.

A szolgáltatás évi mintegy

150 milliárd forintos költségvetési támogatást igényel.

A lakossági víz- és csatornadíjak rendszerében „egyelőre” nem terveznek az átlag feletti fogyasztásra az áram- és gáztarifákhoz hasonló, „piaci díjakat” – magyarázta a lap kérdésére Gulyás Gergely.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek