Mi történik Varga Judit körül? Ha Orbán Viktor állja a szavát, elveszítheti a legfontosabb feladatát

Meglepi!

A kormány ígérete szerint 7 év után végrehajtja a strasbourgi bíróság ítéletét, amely a titkos megfigyelések szabályozására vonatkozik. Ám ennek egyik következménye lehet, hogy az ilyen

megfigyelések engedélyezését elveszik Varga Judit igazságügyi minisztertől.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke hétfőn tette fel a kérdést a kormánynak a Pegasus-botrányhoz kapcsoló nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre vonatkozó törvényi szabályozásról.

A lehallgatási botrányok ügyében a vizsgálatot végző uniós különbizottság (PEGA) akart találkozni Varga Judittal, de ő visszautasította a felkérést, szerinte ugyanis:

„Ugyanis az Európai Unió működéséről szóló szerződés 4. cikkének (2) bekezdésével összhangban a nemzetbiztonság továbbra is kizárólagosan a tagállamok hatáskörébe tartozik. A PEGA-bizottság mandátuma azonban veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön, ezt az Európai Bizottság vonatkozó nyilatkozatai is megerősítik.”

Sas Zoltán kérdésére Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszolt,

állítása szerint átírják a vonatkozó, nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt

– bár konkrét dátumot nem mondott.

A módosításra még 2016-ban szólította fel az Emberi Jogok Európai Bírósága a kormányt.

Szakértők már többször javasolták, hogy az igazságügyi minisztertől kerüljön át bírókhoz a megfigyelések engedélyezése.

Vadai Ágnes, a DK képviselője szintén írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, neki Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára válaszolt:

„Magyarország tiszteletben tartja az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteit. Ennek megfelelően a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelésre vonatkozó hazai jogszabályokat összhangba hozza az Emberi Jogok Európai Egyezményének követelményeivel és a vonatkozó ítéletben foglaltakkal.

Amennyiben megszületik a kormány erről szóló javaslata, arról

a megszokott rend szerint fogunk tájékoztatást adni”

– írta Dömötör.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek