Lépett az EU: Bizottság vizsgálja a Pegasus-botrányt

Mostantól nincs hova elbújni.

Az Európai Parlament plenáris ülése elé került a Pegasus kémszoftverrel elkövetett megfigyelések és lehallgatások ügye, miután korábban már uniós szakbizottságban és parlamenti meghallgatáson is foglalkoztak az esettel.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders az EP plenáris ülésén elmondta, hogy a Bizottság teljes mértékben elítéli a távközlési rendszerekhez való illegális hozzáférést, vagy az illegális lehallgatások bármely formáját.

„A nemzetbiztonság nem lehet biankó csekk, a médiának szabadon és függetlenül kell dolgoznia, a szabad ellenzék léte elengedhetetlen minden demokráciában”.

— fogalmazott az uniós biztos a Pegasus-ügyről az Euronews-nak adott interjújában.

A biztos arról is beszélt, hogy Magyarország és Lengyelország esetében is indultak vizsgálatok az üggyel kapcsolatban, ezeket pedig a brüsszeli testület végig figyelemmel kíséri majd. Reynders hozzátette:

amennyiben jogsértést tapasztalnak, kötelezettségszegési eljárást indítanak.

Az európai parlamenti pártok többsége támogatta a vizsgálatok lefolytatását és a vizsgálóbizottság létrehozását. Sophie in’t Veldt holland politikus így fogalmazott:

„A totalitárius múlt kísért minket, ez az ügy mindennel szembe megy, amiért az EU-ban akarunk lenni”.

A megfigyelési botrányról szóló EP-meghallgatáson Panyi Szabolcs számolt be a nemzetközi projektről, amiben feltárták a Pegasus szoftverrel történt visszaéléseket. Elmondta, hogy 200-nál is több újságírót figyeltek meg így, és 10 európai ország érintett az ügyben. Panyi arra is rámutatott, hogy hiába a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc eszköze a kémszoftver, mégis újságírókat, ellenzéki politikusokat, gazdasági szereplőket figyeltek meg vele.

(via, Euronews/Telex)

Kapcsolódó cikkünk:

Donáth Anna bejelentette: Hivatalosan is vizsgálja az Európai Parlament a Pegasus-botrányt

 

Valódi Hírek