Megvan a döntés: Szijjártó Péter bejelentette, amire hetek óta készült az Orbán-kormány

Több dologról is döntöttek.

„Románia a jövőben nemcsak tranzitútvonalként, hanem

származási országként is szóba jöhet

a magyar földgázellátást illetően”

– közölte Szijjártó Péter kedden Bukarestben.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar földgázellátás biztosításához a közeljövőben jó együttműködésre lesz szükség a két ország között. Elmondása szerint ez jelenleg adott is.

A tárcavezető azt mondta, hogy az azerbajdzsáni források bevonásához tranzitországként szükség lesz Romániára. A tervezett évi 2 milliárd köbméternyi földgáz importjához az alap adott, ugyanis

a magyar-román összeköttetés kapacitását 2,5 milliárd köbméteresre bővítették.

Bukarest döntött a jövőbeli fekete-tengeri kitermelési helyszínek összekötéséről az elosztóközpontjukkal, onnan pedig már van vezeték hazánk irányába – fogalmazott a politikus.

„Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy minél előbb megszülessen a döntés Romániában arról, hogy a Fekete-tengerről kitermelik a földgázt, és az el tudjon jutni majd Magyarországra”

– tette hozzá Szijjártó.

Elmondása szerint tavaly, 12 milliárd euróval, hatalmas rekordot döntött a kereskedelmi forgalom, és

mára Románia lett Magyarország harmadik legfontosabb exportpiaca,

ezért is fontos a szállítási útvonalak folyamatos kiépülése és fejlesztése.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepvállalásáról kijelentette: a párt több területen is hozzájárult a szövetség a magyar-román együttműködés fejlesztéséhez. Állítása szerint a román kormány képviselői „kifejezetten pozitívan, megbecsüléssel” beszélnek a pártról és politikusairól.

A magyar kormány szerepéről is beszélt, elmondása szerint Romániában a sport, a környezetvédelem és az európai uniós fejlesztések terén jelentős előrelépések történtek,

amelyben állítása szerint

a magyar miniszterek komoly szerepet játszottak.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy megállapodtak a magyar-szerb-román hármashatárnál lévő magyar-szerb átkelőhely átalakításáról:

hármas átkelési lehetőséget akarnak teremteni Kübekházánál.

Továbbá megosztotta:

Megállapodást kötöttek a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat 2030-ig történő átadásáról, a Budapest-Békéscsaba gyorsforgalmi utat elviszik a határig, így az Nagyszalontától délre becsatlakozhat romániai gyorsforgalmi úthálózatába.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek