Az ENSZ-hez sietett Szijjártó: Ami most történik, attól nagyon aggódik a miniszter

Azonnal cselekedni kell.

A fegyverszállítmányok miatt óriási a háború kiterjedésének a veszélye

– osztotta meg aggodalmait Szijjártó Péter az ENSZ Gazdasági Bizottságának szerdai ülésén.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország egy olyan nemzet, amely életeket veszít a háború miatt, mivel a kárpátaljai magyarokat is a frontra küldik. A kormány békét szeretne teremteni, ennek első lépéseként azonnali fegyverszünetet akarnak.

A világ blokkokra oszlik” – folytatta a tárcavezető, szerinte ez nem csak a magyar, hanem az európai érdekekkel is szembemegy. Ehelyett együttműködést sürgetnek, és a Bizottság erre a legmegfelelőbb platform, mert itt a világ különböző részéről érkező politikusok tudnak érdemi párbeszédet folytatni.

A nyugati és keleti gazdaságok szétválasztásáról is nyilatkozott a politikus, szerinte az elektromobilitás területén teljesen összekapcsolódik a két térség, a különválás kiütné az európai gazdaságot.

„Fenntartható növekedést kell megvalósítanunk Európában”

fogalmazott Szijjártó, elmondása szerint a zöld célokat nem szabad az ideológia vagy politika eszközének tekinteni, helyette józan ész szempontjából kell nézni őket.

Atomenergia nélkül nem léphet Európa a fenntartható növekedés útjára

– tette hozzá.

„80 százalékban az atomenergiának köszönhetjük, hogy a villamosenergiánk 63 százaléka karbonsemleges”

– állította a tárcavezető.

A magyar kormány nagyra becsüli, hogy az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága a szakmai kérdéseket helyezi előtérbe a politizálás helyett – zárta beszédét Szijjártó.

Magyarország nem vesz részt a fegyverszállításban – ezt korábban is kiemelte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondása szerint a kapacitásnövelő tevekénységekben részt vesz a kormány, kiváltképp ha a NATO védettségét erősítik, vagy a magyar hadsereg felkészültségét szolgálják.

Az Unió közös lőszerbeszerzéséről annyit árult el, hogy előnyös lesz Magyarország számára, de kizárólag a magyar honvédség fogja hasznát látni, külföldre nem szállítanak majd.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek