Óriási csavar: A kirúgott tanárok ügyét tárgyalták, amikor váratlanul megváltoztatták az eredeti keresetüket

A héten folytatódik a tárgyalás.

Kedden kezdődött annak a 6 tanárnak a tárgyalása, akiket tavaly november végén bocsátottak el a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vettek részt – írta a telex.hu.

Az előkészítő tárgyaláson egyelőre csak az érintett 6 pedagógus vett részt,

az elbocsátó, Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője helyett jogi képviselője jelent meg, a bíróság őt majd később idézi be meghallgatásra.

A 6 tanár azért indított pert, mert úgy gondolják, közalkalmazotti jogviszonyukat jogellenesen szüntették meg, valamint az egyenlő bánásmód követelményei sérültek velük szemben.

Szerintük a kirúgás egyfajta megfélemlítés akart lenni,

de a tankerület állítja, az elbocsátás nem a véleménynyilvánításuk ellen szólt.

A kirúgott tanárok azonban hajlandóak peren kívül megegyezni:

„Ha azonnali hatállyal visszaveszik ugyanabba a pozícióba a kirúgott tanárokat és fejenként egymillió forint sérelemdíjat fizetnek nekik, valamint a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amiben elnézést kér azoktól a tanároktól, akik a Külső-Pesti Tankerülethez tartoznak és a polgári engedetlenség miatt érte őket hátrány, akkor elállnak a tárgyalástól”

– nyilatkozott az ügyvédjük a bíróságon.

A tankerület jogi képviselőjének azonban nem válaszolhatott az ajánlatra, továbbítja azt a megbízójának. Ezután a tanárok ügyvédje kérte a tárgyalás lefolytatását, de a kirúgott pedagógusok

már nem kérték pozíciójukba való visszahelyezésüket, megváltoztatták az eredeti keresetet.

A következő tárgyalás március 30-án lesz.

Eközben az Eötvös Gimnázium és a Vörösmarty Gimnázium 2 elbocsátott tanárának pere is elkezdődött március 13-án. Kapin Lillát és Törökné Pethő Erzsébetet szintén tavaly novemberben rúgtak ki, miután többször polgári engedetlenségi akciókban vettek részt.

Az első tárgyaláson részt vett a tankerület vezetője, akit a bíróságnak igazmondási kötelezettségére kellett figyelmeztetni, mivel

ellentmondásba keveredett a vallomása során.

Szerinte a tanárokat a véleménynyilvánításukban senki sem korlátozhatja, de politikai véleményüket nem hozhatják nyilvánosságra.

Az érintett tanárok közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását, egymillió forintos sérelmi díjat, valamint felmentésük idejére járó távolléti díjat és annak kamatait követelték. Jogi képviselőjük Szikla Tamás, a Társaság a Szabadágjogokért ügyvédje.

Valódi Hírek