Hatalmas fordulat a bíróságon: Úgy sarokba szorították, hogy saját magának is ellentmondott a tankerületi vezető

Meglepő fejlemények.

Hétfőn kezdődött az Eötvös Gimnáziumból és a Vörösmarty Gimnáziumból elbocsátott két tanár munkaügyi pere. Kapin Lillát és Törökné Pethő Erzsébetet még tavaly novemberben rúgták ki, miután többször részt vettek a polgári engedetlenségi akciókban.

Az első tárgyalási napról részletesen beszámolt a 444.hu, a tankerület vezetője se nevének, se arcmásának nyilvánosságra hozatalába nem egyezett bele, így a lap kénytelen volt a tudósítás során a „megnevezhetetlenként” hivatkozni rá.

Törökné vallomásában elmondta, a 2022-2023-as tanévnyitón nem vett részt, de utána három tanóráján bennmaradt, mindezt a Vörösmarty igazgatója tudtával tette. A tankerület vezetője azt állította, nem tudta, mit csinált az érintett tanár szeptember 1-jén.

A „megnevezhetetlen” arról kezdett beszélni, hogy Törökné aznap kötött munkaidejében engedetlenkedett, de a bíróság jelezte, hogy a rendkívüli felmentésben rögzített tényekre reagáljon, miszerint Törökné aznap nem vette fel a munkát. A tankerület igazgatója ekkor azt állította, hogy Törökné aznap nem dolgozott.

A két állítása ütközött egymással,

a bírónő ekkor figyelmeztette őt igazmondási kötelezettségére,

de ő ragaszkodott az állításhoz.

Ezután jogi képviselője keverte ellentmondásba, amikor azt állította, ők nem tudják bizonyítani, hogy az érintett tanár aznap nem dolgozott, egyébként is ennek az ellenkezőjét Töröknének kellene bizonyítania.

A két tanár beszámolt arról, hogy minden esetben előre jelezték az intézményvezetőknek és diákoknak, ha kihagyják az órát, a helyettesítés megoldott. Olykor a tiltakozók nagy számára tekintettel el is maradt a tanítás.

A tankerület vezetője szerint a tanárok tiltakozásával nem mindenki értett egyet, valamint kifejezte,

hogy véleménynyilvánításukban senki sem korlátozhatja őket, de politikai véleményüket nem hozhatják nyilvánosságra.

Az érintett tanárok közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását, egymilliós sérelmi díjat, valamint a felmentésük idejére járó távolléti díjat és annak kamatait követelik.

Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli őket, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy két külön pert indítottak a Belső-Pesti és a Külső-Pesti Tankerületi Központ ellen.

(444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek