Nincs vége: Bíróság elé állt Orbán régi embere – milliárdos összegű csalással vádolják

Most már muszáj volt megjelennie.

A múlt heti előkészítő ülésen nem, de a mai napon már meg kell jelennie a bíróságon

Nagy Jánosnak, akit 8 társával együtt 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolnak.

Az ügyben a nevét próbálták eltitkolni, sem Polt Péter, a legfőbb ügyész, sem az ügyet tárgyaló Székesfehérvári Törvényszék, sem pedig a tavaly vádat emelő Fejér Vármegyei Főügyészség nem utalt a politikus kilétére – írta a Blikk kedden.

Korábban megírtuk, hogy a volt minisztériumi helyettes államtitkár 2010 óta dolgozott a Miniszterelnökségen belül, amikor

2020 decemberében őrizetbe vették korrupciós bűncselekmény gyanújával.

Tárgyalásán azt állította, nem élt vissza hivatali pozíciójával, pedig a vád szerint pályázati úton segített egy vállalkozót állami támogatáshoz, amiért cserébe tulajdonrészt kapott a cégben.

Az ügy miatt menesztették az Agrárminisztériumban betöltött pozíciójából.

Március 21-én kezdődött a 2,2 milliárdos hűtlen kezelési pere, az első előkészítő ülésen csak a másodrendű vádlottat, Cs. Józsefet hallgatták meg.

Az ügyről annyit lehet tudni, hogy Nagy János utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal és egy céggel, és ezek keretében 2,2 milliárdot fizetett ki.

Cs. József volt a háttérintézmény, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft-nek az ügyvezetője, Nagy pedig tudomást szerzett arról, hogy a kormány meg akarja szüntetni az állami tulajdonú céget, azért még időben kiszervezte a pénzt.

Cs. József feladata volt, hogy a megbízási szerződéseket megkösse, Nagy hagyta jóvá a végleges formájukat. Az ügyészség szerint nem volt szükség a dokumentumokba foglalt feladatokra, valamint a cég – amely Nagyhoz köthető – el sem végezte a feladatokat.

Ha a volt helyettes államtitkár beismerő vallomást tesz,

6 év szabadságvesztést

és ugyanennyi időre szóló közügyektől való eltiltást kér rá az ügyészség.

Valódi Hírek