Nincs vége: Matolcsy György megint keményen beleállt Orbánékba

Az utóbbi hetekben rendesen osztja őket.

Magyarországnak az erősségeire kellene építenie, ehelyett elakadt reformok térítették el a növekedési pályáról,

még csak kitűzött, mérhető céljai sincsenek

– többek között így értékelte a magyar gazdaság jelenlegi állását Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján beszélt arról, hogy elakadt a felzárkózási folyamat, pedig építeni lehetne a magyar tudásra, tehetségre, az élelmiszeriparra, a vízre, a gyógyító iparra.

„Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni”

–fogalmazott.

Szerinte a 2000 körüli gazdasági sikerek után egy elvesztegetett évtized kezdődött, majd 2010-től ismét megnyílt az út a felzárkózás előtt, ami az utóbbi 3 évben elakadt.

„2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra”

– emelte ki a jegybank elnöke.

Az, hogy Magyarország Európa első 5 országai között legyen, nem mérhető cél, márpedig úgy gondolja, csak azokat lehet teljesíteni.

Magyarország energiafüggetlensége, az, hogy az ország Európa vezető egészségügyi központja legyen – Matolcsy szerint ezekre érdemes koncentrálni. Ugyanakkor elmondta: lassan elérhetetlen lesz, hogy 2030-ra utolérjék az Uniót.

„Sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz,

de lehet korrigálni”

– tette hozzá.

A jegybankelnök az utóbbi időben nem finomkodik, keményen kritizálja a kormány gazdaságpolitikai döntéseit, nemrég megfogalmazta, történt egy törés a köztük és a MNB között, szerinte a 2021-es „eltévelyedést” tavaly is sikerült folytatni, egyelőre nem látszik, hogy idén lesz-e változás.

(novekedes.hu nyomán)

Valódi Hírek