Botrány: Bírósághoz fordul az ellenzék, miután visszadobták az akkumulátorgyáras népszavazási kérdéseket

Bíróságon támadják meg az NVB döntését.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén több népszavazási kezdeményezést is elbírált, köztük az LMP országos, akkumulátorgyárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését is, amelyet végül elutasítottak.

Az NVB nyolc tagja szavazott a népszavazási kérdés elutasítására,

míg hét átengendte volna a kezdeményezést.

Sasvári Róbert elnök is a kezdeményezés megtagadását kérte, ő azt mondta, az LMP-s kérdés által célzott jogalkotás „nincs összhangban az Alaptörvénnyel„, sőt „alkotmánymódosítást céloz, erről pedig nem lehet népszavazást kiírni„. Sasvári elnök hozzátette: az önkormányzati törvény jelenleg is lehetőséget ad helyi népszavazás kiírására.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a Magyar Hangnak elmondta:

abszurdnak tartja a Nemzeti Választási Bizottság indoklását,

amellyel elutasították az akkugyárak ügyében benyújtott országos népszavazási kérdésüket.

Ungár Péter hozzátette: a testület kedd délután arra hivatkozva kaszálta el a kezdeményezésüket, hogy azzal túlzottan korlátoznák a helyi önkormányzatokat és az Országgyűlést. Ugyanis a népszavazási kérdésük lényege az volt, hogy kötelező legyen helyi referendumot kiírni minden olyan településen, ahol „szennyező akkumulátorgyárat” akar a kormányzat építeni. Ungár Péter szerint ha egy ilyen törvényjavaslatot a parlamentben nyújtana be, ott jogszabály születhetne belőle.

A politikus azt is elmondta, hogy

bíróságon támadják meg az NVB döntését

és remélik, hogy ott majd kedvező döntés fog születni.

Ezen túl további kérdéseket is benyújtanak az ügyben, ezekről viszont egyelőre nem osztott meg részleteket a politikus. Amennyiben bármelyik kérdésben lehetne referendumot tartani, Ungár szerint készek arra, hogy nekikezdjenek a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésének.

„Minden mérés azt mutatja, hogy

a magyar emberek többsége nem ért egyet azzal, hogy akkumulátorgyarmat legyünk”

– mondta a politikus, aki megjegyezte, szerinte egy ilyen ügyben „az embereket komolyan kell annyira venni, hogy tudnak dönteni”. Mint mondta, abban bíznak, ha eljutnak idáig, a többi ellenzéki párt is segítene az aláírásgyűjtésben, hiszen ők is az LMP-hez hasonló álláspontot képviselnek az ügyben.

Az LMP népszavazási kérdéseit egyébként Debrecenben egyszer már elfogadták. A párt azonban itt megtorpant, és egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Akkor ezt azzal magyarázták, hogy a kormány egyre nyíltabban felvállalta, hogy Magyarországot akkumulátorgyár-nagyhatalommá akarja tenni.

„Ezért meggyőződésünk, hogy ez egy országos probléma, amire ha van lehetőség, országosan kell nemet mondani, mert amíg ezt nem tesszük meg, addig egy település lakói sincsenek biztonságban ezektől a hangos, szennyező és elképesztően energiaigényes monstrumoktól”

– közölte korábban a párt.

Azok után, hogy tavaly nyáron kiderült, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL vállalat Debrecenben tervezi felhúzni második európai gyárát, többen is népszavazási kérdést nyújtottak be a kérdésről. Korábban az LMP, a Momentum, a Mi Hazánk és egy magánszemély is helyi népszavazást kezdeményezett Debrecenben az akkumulátorgyárról.

Ezen népszavazási kérdéseket februárban elutasították.

(magyarhang.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Hihetetlen: Tantárgy lett az akkumulátorgyártás egy magyar egyetemen

Óriási tiltakozás indult Győrben Orbánék újabb akkumulátorgyár-terve miatt

Súlyos dolgok derültek ki a debreceni akkumulátorgyárról

Lépett az ellenzék: Az Európai Bizottsághoz fordulnak a debreceni akkumulátorgyár ügyében

 

Valódi Hírek