Lépett az ellenzék: Az Európai Bizottsághoz fordulnak a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Veszélyben a vízkészletünk.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, volt európai parlamenti képviselő „Debreceni akkumulátorgyár: Végveszélyben a vízkészletünk!” címmel panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak uniós jog megsértése miatt – tájékoztatta lapunkat a párt.

A dokumentumban arról írt Jávor, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal 2023. február 13-án egységes környezethasználati engedélyt adott ki a CATL kínai akkumulátoripari cég debreceni akkumulátorgyárának létesítésére.

Hangsúlyozta: a gyártási tevékenysége jelentős vízfelhasználással jár, a tervezett üzem már első lépcsőjében is minimum 3700 köbméter/nap vízfelhasználással jár a hivatalos adatok szerint, de más elemzések a gyár tényleges vízigényét – annak teljes kapacitású üzemelése esetén – 40.000 köbméter/nap fölé becsülik.

„A gyárat vízzel ellátó Debreceni Vízmű Zrt. felszín alatti vízkivétele egy már eleve gyenge állapotú, túlhasznált felszín alatti vízbázist érint, a megnövekedő vízigény a vízbázis mennyiségi állapotának további romlásával, kimerülésével,

a talajvízszint már most drámai mértékű süllyedésének fokozódásával járhat”

– hívták fel a figyelmet.

Álláspontjuk szerint a gyenge állapotú, túlhasznált vízbázisra nehezedő további, akár több 10 ezer m3/nap vízkivétel ellentétes a „jó
ökológiai állapot” elérésnek céljával, sőt, a vízbázis további súlyos degradációját, a talajvíztükör jelentős csökkenését vonhatja magával.

Hozzátették: a fokozott vízkivétel eredményeként bekövetkező talajvízszint süllyedés kedvezőtlenül hat a felszín alatti vízbázisokhoz kötődő ökoszisztémák biológiai állapotára is, köztük több Natura 2000-es besorolású és egyéb védett területre.

Részletek a Jávor Benedek által benyújtott panaszból:

 

Valódi Hírek