Varga Mihály rendkívüli posztban reagált a gigabankok csődjére

Érdekes érveket sorakoztatott.

Varga Mihály állítása szerint a magyar bankrendszer – még a romló nemzetközi környezet ellenére is – nagyon jól működik. Hogy bizonyítsa követőinek az állítását, a pénzügyminiszter 5 pontban szedte össze a rendszer általa vélt erősségeit.

A tárcavezető egy korábbi interjújában elárulta: alapvetően „gazdasági fellendülésre” számít az elkövetkező időszakban, de tartalékképzésen is gondolkozik a „rendkívüli helyzetekre” készülve.

Szerinte a 2023-as év legnagyobb kihívása az infláció letörése lesz, ő is egyszámjegyűre számít az év végére – ahogy azt a kormány már többször beharangozta.

Legfrissebb posztja reagálás lehet a svájci Credit Suisse nagybank csütörtöki bejelentésére:

a vállalat ugyanis 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a túléléshez.

A pénzintézet részvényei szárdán 24 százalékkal zuhantak Zürichben, más európai bankrészvényeket is érintett az esés, például a BNP Paribas francia vagy a német Commerzbankot, de olasz és brit pénzintézetek is megérezték a zuhanást. A múlt heti, amerikai Silicon Valley Bank csődje után felmerült, hogy

a Lehman Brothers csődjéhez hasonló mélyütés megrengeti majd a világ bankrendszerét.

Úgy tűnik, a miniszter a magyar bankrendszer stabilitásáról pozitívan gondolkodik, Varga Mihály pénteki bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Tények a magyar bankrendszer stabilitásáról 5 pontban:

1. A magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti.

2. A magyar bankrendszer jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak.

3. A magyar bankrendszer nemteljesítő portfóliója a háborús válság ellenére is alacsony, 3,4%-os.

4. A magyar bankrendszer finanszírozása stabil, a hitel/betét mutatója kedvezőbb az uniós átlagnál.

5. A magyar bankrendszer jelentős tartalékokkal rendelkezik, likviditásfedezeti rátája közel kétszerese a szabályozói minimumnak.

👉A magyar bankrendszer tehát a romló nemzetközi környezetben is erős és működőképes, ezt a hitelminősítők is megerősítették a legutóbbi értékeléseikben.


(Varga Mihály/Facebook)

Valódi Hírek