Döntött az ügyészség: Letartóztatásba kerültek a határrendészek

57 millió forint készpénzt is találtak.

Elrendelte 16, Ártándon minősített vesztegetés gyanújával őrizetbe vett határrendész letartóztatását a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa. Egy további határrendást és egy civilt bűnügyi felügyelet alá helyezett a bíróság – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A határrendészeket kedden fogták el egy nagyszabású razzia keretében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

A bíróság pénteki ülésén a

18 gyanúsított

meghallgatását és védőik felszólalását követően megalapozottnak látta a szökés, elrejtőzés veszélyét, valamint, hogy szabadlábon hagyásuk esetén hátráltatnák vagy meghiúsítanák a bizonyítást. Közölték továbbá, hogy a határrendészek fegyelmi okból sem hagyhatók szabadlábon.

Azt a határrendész, akivel szemben alacsonyabb büntetési tételű korrupciós bűncselekmény gyanúját közölte az ügyészség, valamint egy civil, bűnügyi felügyeletbe került, mert a bíróság szerint a jelenlétük az eljárás során így is biztosítható.

A kényszerintézkedések hatálya alatt álló határrendészekkel szemben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság fegyelmi eljárást indított, és

felfüggesztette a szolgálati jogviszonyukat.

A főügyészség korábbi közleménye szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek szolgálatban rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Az Ártánd, illetve Nagykereki közúti határátkelőhelyen szolgáló 17 határrendész 2022 áprilisa előtt megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Az ügyészség honlapján fotókat is közöltek az üggyel kapcsolatban.

(ugyeszseg.hu nyomán)

Valódi Hírek