DK: Budapest önkormányzata mindent megtesz a színházak megmentéséért! (+videó)

Szerintük az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit.

Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon, ugyanis 35 milliárd forintot vont el a magyar állam költségvetésének kulturális részéből a jelenlegi magyar kormány – hívta fel a figyelmet Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, szombaton.

A politikus elmondta: mivel az állami megszorításokkal kivéreztetett önkormányzatok azonban egyre nehezebben tudják tartani ezeket a „düledező sátrakat”, saját forrásból támogatják a települések a színházi életet. Hozzátette: kérdés hogy meddig.

„Több évtizedes múlttal rendelkező társulatok zárnak most be, vagy jelentik be a közeljövőben bekövetkező bezárásukat, mindössze azért, mert a kormány úgy tesz, mintha minden rendben lenne, miközben

egyetlen tollvonással elvon 35 milliárd forintot a kulturális élettől, ezzel végveszélybe sodorva a rendszert”

– hangsúlyozta Bősz Anett.

A politikus ezek után megjegyezte: a kormány mindennek ellenére pedig 116 milliárd forint többletforrásban részesíti a hazai sportéletet.

„A Demokratikus Koalíció szerin az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit, miközben a sportra háromszor annyi pénzt fordítanak a költségvetésben, mint amennyiből meg lehetne menteni kulturális intézményeket”

– mondta.

A politikus emlékeztetett Csák János kulturális miniszter korábbi kijelentésére, hogy az Orbán kormány szerint „a kultúra azé, aki megfizeti”. Vagyis – mondta Bősz Anett – csak azok részesülhetnek a kulturális élet javaiból, szolgáltatásaiból, akiknek van pénzük megváltani ezt.

Bősz Anett elmondta: ők egészen másként gondolkodnak ebben a kérdésben. Álláspontjuk szerint a mindenkori kormányzat felelőssége, hogy támogassák a kulturális életet. Hangsúlyozta: ezért hozták létre tavaly a színházi mentőprogramot, amelynek keretében,

150 millió forintot fordítottak társulatok támogatására.

A politikus kiemelte, ugyan a főváros mozgástere szűk, amire az energiaválság is rányomja bélyegét, azonban Budapest önkormányzata mindent meg fog tenni a színházak megmentéséért.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek