Végre elárulta a Fidesz-politikus, miért küldte őket Orbán Svéd- és Finnországba

Megszólalt az illetékes.

Elérte elsődleges célját a kormány delegációja — jelentette ki Schaller-Baross Ernő. A Fidesz EP-képviselője, a Svéd- és Finnországba tartó NATO-delegáció tagja szerdán így nyilatkozott a Mandinernek:

„Az Országgyűlés küldöttségének az volt az elsődleges célja, hogy több tiszteletet követeljünk Magyarországnak, a magyar embereknek, választóknak, és ezzel párhuzamosan több tiszteletet követeljünk a tényeknek”

A politikus szerint nagyon fontos gesztus volt svéd és finn oldalról, hogy a magyar küldöttséget nem csak a parlament elnökei, de a törvényhozás minden nagyobb pártjának képviselője is megtisztelte jelenlétével a tárgyalások során.

Schaller szerint tisztában vannak azzal, hogy mindkét állam ütőképes hadsereggel rendelkezik, ezt a tudtukra is adták, de fontosnak gondolta tisztázni, hogy a NATO egy katonai szövetség, így elvárható, hogy az egyes tagállamok

nem vonják kétségbe a másik értékeit és önrendelkezéshez való jogát.

„Fontos üzenet az is, hogy mi Magyarországon a demokráciát nem készen kaptuk, meg kellett érte küzdenünk.(…) A partnereinknek is világosan jeleztük, hogy amikor olyan vélemények jelennek meg, hogy hazánkban elnyomó rendszer működik, akkor tudniuk kell, hogy a Fidesz valójában épp egy diktatúra ellenében alakult”

— mondta a politikus.

A kormánypárti képviselők ugyanis az utóbbi időben nehezményezték, amiért svéd és finn oldalról is megkérdőjelezték a magyar demokráciát és jogállamiságot. A négyfős delegáció azért utazott a skandináv országokba, hogy tisztázzák a felmerült sérelmeket.

Hende Csaba kedden úgy nyilatkozott, a svéd tárgyalások barátságos hangulatban teltek, támogatni fogják Svédország NATO-tagságát. A politikust a finn sajtó is megrohamozta szerdán, kérdéseikre válaszolva kifejtette, a finnországi látogatás a két ország kapcsolatainak megvitatásáról szólt,

a finn NATO-csatlakozással kapcsolatban nem tudta megmondani, mikor ratifikálja az Országgyűlés a dokumentumot.

(Mandiner/Nyugati Fény)

Valódi Hírek