A Honvédelmi Minisztérium váratlanul beismerte: így képeznek ki szakembereket a frontra

Beigazolódott.

A Honvédelmi Minisztérium beismerte,

részt vesz katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében,

akiket az ukrán frontra küldenek.

Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter érdekes kijelentést tett az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. A külügyminisztérium által szervezett szerdai nagymihályi beszélgetésen a hallgatóságból valaki bekiabálta:

„Bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.”

Nad ekkor jegyezte meg:

„A magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon

arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése?”

A Minisztérium a 24.hu-nak elismerte, a hír nem volt alaptalan, valóban szakemberek kiképzése folyik. Ugyanakkor megjegyezték:

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába”

fogalmaztak a lapnak.

Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszer már több nemzetközi fórumon hirdette a kormány álláspontját, miszerint a háború kiterjedésének megakadályozása az egyik fontos prioritásuk és azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat kezdeményeznek.

A politikus legutóbb az ENSZ katari ülésén figyelmeztetett a háború okozta tényezők biztonsági kockázatára, ezt megelőzően hétfőn a parlamentben nyilatkozott arról, hogy a háború 25. órájában törekedni kell arra, hogy ne csöppenjünk a harmadik világháborúba.

„Mindazonáltal szomszédos országként, Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt

ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is”

tette hozzá a Honvédelmi Minisztérium.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek