Szijjártó Péter rémisztő kijelentést tett a harmadik világháborúról

Ez durva.

„A 25. órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzunk, hogy maga a háború világháborúvá váljon”

— mondta Szijjártó Péter hétfőn a parlamentben.

A külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában beszélt a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktus következményeiről, miközben elmondása szerint egy globális élelmiszerellátási válság közepén tartunk.

Szerinte a brüsszeli tisztviselők versenyként tekintenek Ukrajna felfegyverzésére az Egyesült Államokkal szemben, miközben megfeledkeznek a háború azonnal jelentkező negatív hatásairól.

„Minket senki ne oktasson ki támogatásból vagy elkötelezettségből”

— fogalmazott a politikus, amikor „nyugati barátaik” szemrehányásairól beszélt, hozzátéve, hogy a kárpátalaji magyarok besorozásával Magyarország is veszített életeket. Beszélt az Ukrajnában szeptembertől bezárásra ítélt kisebbségi iskolákról, az oktatásban bekövetkező nyelvi korlátozásokról.

Állítása szerint miközben az Unió több milliárd euróval támogatja az ukrán állam működését, annak bizonyos intézményei évente 300 ezer forintnyi támogatást ígérnek azoknak a családoknak, amelyek gyermekeiket ukrán állami iskolákba íratják.

„Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak”

— a politikus szerint a fegyverszállításokkal térben és időben tolják el a háborút, az eszkaláció veszélye Magyarországot fenyegeti a leginkább.

Úny nyilatkozott, a józan ész azt diktálná, hogy tizedjére már nem próbálkozna Brüsszel a szankciós csomagokkal, hatásuk jobban fáj Európának és így Magyarországnak is, mint az agresszoroknak.

„Csak nekünk, magyaroknak, csak az energiaszámlánkat emelték meg a szankciók 4000 milliárd forinttal”

— állította Szijjártó.

A kommunikációs csatornák nyitvatartására figyelmeztetett a politikus, szerinte ez a béke reménye, ezért elkerülhetetlenek az Oroszország és az Egyesült Államok közötti tárgyalások. Arra kérte képviselőtársait, a „békepárti álláspont” mellett tegyék le voksukat, valamint az Országgyűlés fogadja el a békepárti határozati javaslatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek