Egyetlen mondattal leplezte le az Orbán-kormányt a szlovák védelmi miniszter

Erre senki nem számított.

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď egy, a kelet-szlovákiai Nagymihályban tartott hétfői beszélgetésen során azt állította, hogy Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat – tudatta cikkében a Paraméter.

A beszélgetést a szlovák külügyminisztérium szervezte, az eseményen részt vett a tárca vezetője, Rastislav Káčer mellett Jaroslav Naď védelmi miniszter is, akik a több mint egy éve tartó orosz–ukrán háborúval kapcsolatban fejtették ki álláspontjukat. A beszélgetésen jelen volt egy oroszbarát szervezet is, amelynek tagjai a teremben hangosan ordibáltak, így akadályozva a két miniszter beszélgetését. Mindezt >>ITT<< lehet visszanézni.

Az eseményen szóba került a szomszédos országok szerepvállalása is, amivel kapcsolatban Naď kijelentette:

a szomszédos országoknak kötelességük támogatni Ukrajnát,

ahogy teszi ezt többek között Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

„Bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből”

– üvöltötte az oroszbarát társaság egyik tagja a szlovák miniszter mondataira reagálva. Erre Naď úgy válaszolt, hogy a magyarok is segítenek, mégpedig ukrán katonák kiképzésével.

„Az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog.

De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése?”

– tette fel kérdését a szlovák védelmi miniszter.

Jaroslav Naď kijelentései azért meglepőek, mert az Orbán-kormány minden fórumon a semlegességét hangoztatja az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, miszerint „Magyarországnak nem szabad belekeverednie ebbe a konfliktusba„. A szlovák védelmi miniszter kijelentéseivel kapcsolatban a Telex kérdéseket küldött a Honvédelmi Minisztériumnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A Honvédelmi Minisztérium úgy válaszolt, hogy a Magyar Honvédség humanitárius célból részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében, valamint sebesült ukrán katonákat is elláttak Magyarországon.

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába”

– írták.

(parameter.sk / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek