FRISS: Megszólaltak Pintérék, miután durva változtatásról döntöttek egy fontos területen

A Magyar Orvosi Kamara pont az ilyen jellegű bizonytalanságok miatt tiltakozik.

A parlament az új egészségügyi törvény elfogadásakor megváltoztatta a háziorvosok és fogorvosok finanszírozási rendszerét is, január 1-i hatállyal. Az eddigi fix összeg helyett arra számíthatnak, hogy az úgynevezett indikátorokat nagyobb hangsúllyal veszik figyelembe. (Részletesebben itt lehet olvasni a változtatásokról.)

Többek azt nézik majd, a páciens elment-e a felírt/javasolt szűrővizsgálatra vagy kiváltotta-e a gyógyszerét. Ezt nem tudják befolyásolni az orvosok, így attól tartanak, hogy önhibájukon kívül csökken majd több százezer forinttal a bevételük.

Ez azt is okozhatja, hogy nem tudják tovább fenntartani praxisukat.

Hansúlyozandó: az ilyen kilátástalanságok miatt tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara.

Még azt sem tudni, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok mikortól kapják a pénzüket az új „rendszer” alapján. A HVG hírei szerint februárban könnyen le lehetett adni az új rendszerbe illő elszámolást, ám annak semmilyen következménye nem volt eddig.

Többekkel konzultáltak; van, aki úgy hallotta, áprilistól már ez alapján számláznak, másoknak viszont feltűnt egy korábbi államtitkári levélben az a kitétel, hogy „legkorábban áprilistól” fog élni a változás.

Bizonytalanság, bizonytalanság és bizonytalanság.

A lap megkeresésére a Belügyminisztérium a következő választ adta:

A nemzetközi tapasztalatokat is alkalmazó indikátorrendszer jelenleg tesztidőszak alatt áll. Az indikátorok alapján tényleges

kifizetésre egyelőre nem kerül sor.

Az indikátorok hatékonyságának monitorozása folyamatos.

A HVG megkeresésére a minisztérium hozzátette: a háziorvosok teljesítményfinanszírozását azért kellett átdolgozni, hogy az alapellátás szervezettsége, minősége és teljesítménye jobb legyen, „ezzel is hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának, munkaképességének javításához, valamint a korai halálozások csökkentéséhez.

Azt mondták, hogy az új háziorvosi indikátorok meghatározásába bevonták az orvosi szakmák képviselőit és a kollegiális vezetőket is, az ő javaslatukon is alapul a teljesítmény mérése és értékelése is.

Igaz, hogy a szűrővizsgálatok fontosak, azonban van olyan orvos, aki joggal teszi föl a kérdést:

hol lesz ennyi a szűrőkapacitás?

Mit tudnak majd kezdeni a kiszűrt betegekkel?

Sajnos, a bizonytalanság egyre inkább érinti az orvosokat és az egészségügyben dolgozókat.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek