Nincs vége a botránynak: A Nemzeti Nyomozó Irodát is ráküldték a kényszert alkalmazó orvosokra

Napról napra nő a nyomás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája vizsgálatot indított, miután az új orvosi ügyelettel kapcsolatban többen jogszerű kereteken túl fejtették ki véleményüket.

Az egészségügyi átalakításként tervezett új rendszerben a most elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnne, így több megyében legfeljebb 3-4 ügyeleti pont maradna. Ahol marad, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Nemrég a Magyar Orvosi Kamara arról számolt be, hogy néhány kolléga próbálja megfélemlíteni az orvosokat, így gyakorolva nyomást az új ügyeleti szerződés aláírására. Információk szerint Győrben egyetlen háziorvos sem írta alá a szerződést.

A KRNNI úgy nyilatkozott, az ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatban:

„Több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják – akár fenyegetéssel – befolyásolni döntésüket, a kérdéssel kapcsolatos véleményüket”.

Az ügy kapcsán feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Mindeközben Gulyás Gergely a rendkívüli szombati kormányinfón azt állította, a MOK etikai eljárást indít azok ellen, akik aláírják az új ügyeleti szerződést. A kamara ezt a feltételezést cáfolta.

(MTI/police.hu)

Valódi Hírek