Mi történt? Kövér László az ellenzék kérésére rendkívüli parlamenti ülést hívott össze

Kénytelen volt rá.

Kövér László összehívta a parlament rendkívüli ülésszakát február 20-ra — olvasható az Országgyűlés honlapján közzétett napirendi javaslatban, amelyet a HVG szúrt ki. A kezdeményező ellenzéki pártok ezt azért kezdeményezték, mert az utóbbi időben hatalmas felháborodást váltott ki a debreceni akkumulátorgyár ügye. Erről több ízben beszámoltunk.

Általános indoklásként szerepelt többek között, hogy súlyos válságok idején fontos a természeti kincsek védelme, az akkumulátorgyár visszafordíthatatlan károkat okozva aszályba taszítaná a térséget, valamint rengeteg energiát használna fel az energiaválság közepén.

Kiemelték:

Bár Orbán Viktor miniszterelnök azt állította, hogy Magyarországból akkumulátorgyártónagyhatalom lesz, ez nem felel meg a valóságnak. Banglades sem lett ruhagyártó-nagyhatalom attól, hogy a világcégek ott gyártatják ruháikat szennyező módon és az alacsony béreket kihasználva.

Attól, hogy kínai vagy dél-koreai cégek Magyarországon gyártatják termékeiket,

nem Magyarország, hanem Kína és Dél-Korea lesz nagyhatalom.

A rendkívüli ülés kezdete délután 4 óra, az „Akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntésekben való társadalmi részvételről” című LMP-s határozat javaslatot követné a DK kezdeményezésére az „Önkormányzat építési hatósági jogkörének visszaállításához szükséges szabályok módosításáról” elnevezésű vitapont.

Végül MSZP javaslatára az utolsó napirendi pont a „Munkavállalók védelme érdekében a kormányzat által kötött stratégai partnerségi megállapodások felülvizsgálatáról”.

A hvg.hu értesülései szerint az Országgyűlés rendes, tavaszi ülésszaka február 27-én kezdődhet, bár erre a meghívót még nem küldték meg. Persze, van rá esély, hogy a rendkívüli ülés csupán terv szintjén marad, hiszen ahogy írják, „a napirend előtti felszólalások elhangzását követően

határozatképesség szükséges”.

Ez azt jelenti, ha a kormánypártiak nem jelennek meg, többségükre tekintve nem lesz meg a határozatképesség, nem vitathatják meg a javaslatokat.

Valódi Hírek