Így reagáltak az ellenzéki pártok az Orbán-kormány váratlan meghátrálására

Nem hagyták szó nélkül.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy az Európai Bizottság kizárta az Erasmus plusz és Horizon-progamból azon alapítványi egyetemeket, amelyekben fideszes miniszter, államtitkár, vagy polgármester ül. Az EB elvárása, hogy a politikai befolyásnak ne engedjenek teret az egyetemek kuratóriumaiban.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette: minden miniszter lemondott a kuratóriumi tagságáról. Ennek célja, hogy az Orbán-kormány hozzájuthasson a Magyarországnak szánt EU-s forrásokhoz.

Az ellenzéki pártok éles hangú közleményben reagáltak a fideszes politikusok lemondására. A lépéseket üdvözlik, azonban nem tartják elegendőnek az eddig bejelentett lépéseket.

Elképesztő cinizmusról tett tanúbizonyságot a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése, hogy a milliókat kereső fideszes miniszterek nagy kegyesen lemondanak a további milliós fizetésekkel járó állásaikról az egyetemi alapítványok kuratóriumaiban.

Nem emiatt függesztették fel ugyanis a magyar hallgatóknak járó Erasmus-ösztöndíjakat, hanem azért, mert az egyetemek élén más fideszes politikusok és hivatalnokok továbbra is pozíciót kaphatnak.

Az Árnyékkormány szerint

nem elegendő a fideszes miniszterek lemondása

az egyetemek éléről, hanem szigorítani kell az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok esetében.

Ezért az Orbán-kormánynak el kell fogadnia az Árnyékkormány kérésére a parlament elé benyújtott törvénymódosítást, amely

kizárná az egyetemi kuratóriumokból és a felügyelőbizottságokból az összes politikust,

állami és önkormányzati vezetőt, illetve a politikához kötődő egyéb megbízottakat, ezek családtagjait, valamint a velük gazdasági érdekközösségben lévőket.

Az Orbán-kormány nem játszadozhat tovább a magyar diákok jövőjével, mert az Európai Unió által nyújtott Erasmus-ösztöndíjak újraindításához távol kell tartani az egyetemektől minden egyes fideszes politikust, köztisztviselőt és azok rokonait. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a diákok újra Erasmus-ösztöndíjhoz jussanak

— reagált a DK részéről Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszter.

Miniszterei visszahívásával az Orbán-kormány beismerte, hogy az adófizetői pénzből kéretlenül létrehozott egyetemi vagyonkezelő alapítványok kizárólag a közvagyon kilopását, egyben az a fölötti közvetlen politikai ellenőrzést szolgálták. Helyes, ha a kuratóriumokban nem lesznek pozíciókba bebetonozott miniszterek —

ki sem kellett volna nevezni őket,

— egyúttal a Párbeszéd követeli: a kormány fogadja el képviselője, Mellár Tamás összeférhetetlenségi szabályokat is szigorító törvényjavaslatát, és

állítsa helyre az egyetemek teljes autonómiáját,

független, transzparens működését

— írta közleményében a Párbeszéd.

A fideszes miniszterek lemondanak az egyetemek kuratóriumi tisztségeikről. Az első sikert elértük! De ne felejtsük el, hogy mi a valódi cél: számolják fel az egyetemi alapítványokat és adják vissza őket az államnak! Legyen újra Erasmus-program!

— írta közösségi oldalán a Momentum.

Valódi Hírek