Gulyás Gergely bejelentette, az Orbán-kormány engedelmeskedik az EU-nak (+videó)

Itt vannak a részletek a kormányinfóról.

A török-szír földrengésről

Gulyás Gergely a soproni kormányülés beszámolójával kezdte a kormányinfót. Elmondása szerint az első ügy, amit tárgyaltak, a törökországi földrengés volt. A katasztrófa sújtotta területre Magyarország is küldött mentőalakulatokat, ők eddig összesen 27 túlélőt emeltek ki a romok alól.

A minisztériumnak

nincs tudomása magyar érintettről.

A gazdaságról

A gazdasági helyzetről is szó volt a kormányülésen. Döntöttek arról, hogy folyósítják a 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat, és a minimálbért is emelik. A célkitűzésük az egyszámjegyű infláció év végére.

Ahogy korábban kiszivárgott, egy átfogó energiastratégiáról is szó volt. Továbbra is számolnak az atomenergiával, de a napenergiával kapcsolatban is hoztak döntéseket.

A kuratóriumi tagságokról

Ezután egy fontos bejelentés következett: a miniszterek lemondanak az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban betöltött pozícióikról. Azaz Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is

lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről,

február 15-től nem folytatják a munkát. Ha az EP-nek van még elvárása, azt meg fogják fontolni, például a polgármesterek lemondását.

A háborúról

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány elítéli az orosz agressziót, és elmondása szerint anyagilag és humanitárius szempontból is támogatja a kormány Ukrajnát. Fegyvereket azonban továbbra sem küldünk. Azt is megkérdezték Gulyástól, hogy támogatja-e Ukrajna uniós tagságát, amire kitérő választ adott. Azt mondta: a nyelvtörvény és az oktatási törvény távol áll az európai mércétől.

Azt nem tudja, hogy fog-e találkozni Orbán és Zelenszkij, jelenleg mindketten Brüsszelben tartózkodnak.

Egyéb témák

A Magyar Orvosi Kamara követelései nem kerültek szóba a kormányülésen.

Korábban volt szó arról, hogy a kormány visszalép a 2024-es kézilabda Európa-bajnokság szervezésétől. Gulyás Gergely most azt mondta, ez még nincsen eldöntve.

Az árstopokat addig lehet fenntartani Gulyás szerint, amíg biztosított az ellátás. Április 30-ig biztos marad.

A debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos népszavazást nem tartja szükségesnek.

A demokráciára szerinte a legnagyobb veszélyt az ellenzék számára külföldről érkezett kampánypénzek jelentik. A Magyarországra gyakorolt orosz és kínai nyomást, illetve a médiaszabadságot súlyosan sértő kormányzati befolyást nem érintette.

Meglepően pozitívan nyilatkozott David Pressmanről. Az amerikai nagykövet folyamatosan bírálja a kormányzat lépéseit, ezzel szemben a miniszter azt mondta: a diplomata jó viszonyra törekszik a magyar kabinettel.

Kérdésre elmondta: Nagy Mártonnak felhatalmazást adott a kormány a Liszt Ferenc-repülőtér megvásárlásáról szóló tárgyalások megkezdésére. Gulyás megjegyezte, hogy egyelőre nincs rá pénz, azonban nemzetstratégiailag fontos kérdésnek tekintik ezt.

Gulyás azt is bejelentette: enyhítik a szélerőművek építésére vonatkozó szigorú szabályokat. A tervek szerint csökkentik a települések külső határától számított távolságot, amelyen belül erőművek épülhetnek.

A tárcavezető kérdésre válaszolva megjegyezte: a szankciók megnehezítik a paksi atomerőmű bővítését, de nem akadályozzák meg azt. Elmondása szerint az orosz hitel eddig lehívott részleteit eddig mindig két-három hónappal később visszafizették.

A Völner–Schadl-ügy kapcsán Varga Judit felelőssége is felmerült, Gulyás szerint azonban

a belé vetett bizalom erősebb, mint valaha.

Bár olvasta a sajtóhíreket, amelyek a vezető politikusok felelősségét firtatják, szerinte nincs bizonyíték az érintettségükre.

Megírtuk, hogy aHonvédelmi Minisztérium komoly elbocsátásba kezdett. Ez Gulyás szerint indokolt volt, mert szerinte nem megengedhető, hogy több a tiszt, mint a terepen harcoló katona.

Debrecenben nem alakítanak ki különleges gazdasági övezetet az akkumulátorgyár kapcsán — jelentette be. Indokása szerint Iváncsa és Göd esete teljesen más, mint Debrecené. Hozzátette: a gazdaság szívét jelenti majd jövőben az akkumulátorgyártás — és ezzel elárulta a kormány startégiai céljait is.

A HVG arra hívta fel a figyelmet, hogy a Schadl-ügy nyomozati anyagai szerint az Igazságügyi Minisztériumban tudtak a végrehajtói karban történt törvénytelenségekről. A nyomozati tények ellenére szerinte bár az újságírásban lehetnek ilyen állítások, a jogban nem.

Varga Judit felelősségét elhárította Gulyás, szerinte Völnert csak „kapta„, nem ő döntött az államtitkári kinevezéséről. Megjegyezzük: kérdéses, hogyha nem a miniszter, akkor ki döntött Völner kinevezéséről. Ebben az esetben a miniszterelnök felelőssége is felmerül.

A debreceni akkumulátorgyár kapcsán elmondta, ott sok dolgozóra lesz szükség, ez azonban meglesz. Szerinte Debrecen „példátlan ütemben fejlődik„, ezért lesz ott elég dolgozó.

Videó:

 

Valódi Hírek