Az agrárminiszter szerint a tücskök miatt veszélybe kerültek a magyarok étkezési szokásai

Öszzehordott tücsköt-bogarat.

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium (AM), hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain — jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető.

A miniszter azt állítja, hogy

veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokások,

Brüsszel ugyanis egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési céllal történő árusításra.

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban.

Nagy István azt mondta, hogy hazánk egyedüli tagállamként nem támogatta az EU-s döntést, ugyanis szerinte sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani az unióban. A tárcavezető kitért arra is, hogy a fogyasztók hiteles és pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét.

Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A szigorítás értelmében

az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni.

Ezeket a termékeket pedig elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

Nagy István hangsúlyozta, a közvélemény-kutatások is azt bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.

Nagy István szerint a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért megjegyezte, hogy „nem szorulunk rá a kukacevésre„.

„Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és

ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat”

— tette hozzá a miniszter.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek