25 éves rekordot döntött meg Novák Katalin: Fél év alatt lekörözte Áder Jánost

Göncz Árpád óta nem volt ilyen.

Több régi rekordot is megdöntött a tavaly hivatalba lépett Novák Katalin a kegyelemadásban: a köztársasági elnök minden tizennyolcadik kegyelmi kérvényt jóváhagyott (5,67 százalékot), ilyen bőkezű kegyelmezésre 25 éve nem volt példa. Ez a jogerősen elítéltekre vonatkozik.

A vádlottaknak adható eljárási kegyelemből Novák hetet adott meg: ilyet az elmúlt tíz évben senki sem kapott, Áder János előző államfő 25 kérelmezőből senkit sem részesített ilyen kegyelemben.

Novák elé az év végéig 194 kegyelmi kérvény érkezett, amelyből 11-et hagyott jóvá. Az

5,67 százalékos

arány azért is kimagasló, mert az elmúlt húsz évben átlagosan a kérelmek két százalékának adtak helyt az államfők; Áder János átlaga például 3,47 százalék.

Novákénál magasabb jóváhagyási arány utoljára az első köztársasági elnöknél, Göncz Árpádnál fordult elő: 1997-ben a kegyelmi kérvények 6,62 százalék hagyta jóvá.

A kegyelmi döntéseket nem hozzák nyilvánosságra, nem lehet tudni, hogy kik részesültek ebben. Még az is véletlenül derült ki, hogy az öt év börtönre ítélt, de börtönbe nem vonult volt balmazújvárosi polgármester, Veres Margit kegyelmet kaphatott leköszönése előtt Áder János köztársasági elnöktől.

Az eljárási kegyelmekről nincs statisztika, de szokatlan módon Novák maga számolt be arról, hogy a Budaházy-ügy hét vádlottját kegyelemben részesíti.

(via 24.hu)

Valódi Hírek