Novák Katalin ritka kiváltságban részesítette a terrorizmussal vádolt Budaházyékat

Egy elit csapat tagjai lettek.

Keveseket megillető kiváltságban volt része a Budaházy-ügy hét vádlottjának, aki eljárási kegyelmet kapott Novák Katalin államfőtől – derül ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) honlapján található adatsorból.

Mi is megírtuk, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a terrorizmus miatt 17 év fegyházra ítélt Budaházy Györgynek és társainak.

A statisztika szerint a kegyelmi kérelmet benyújtók – elítéltek vagy büntetőeljárás alá vont személy – közül nagyon kevesen járnak sikerrel. Idei összesítés még nincs, de az tudható, hogy 2021-ben 464-en folyamodtak kegyelemért és mindössze 14 kérvénynek adott helyt az akkori köztársasági elnök, Áder János. Ez azt jelenti, hogy a kérelmek

3,02 százalékát

hagyta jóvá.

2002 és 2021 között összesen 17231 kérelmet küldtek az államfőnek, ezek 2,06 százaléka, 355 kapott zöld utat. Arányaiban és összességében is legtöbben 2004-ben kaptak kegyelmet, akkor 1266 beadvány 3,24 százalékára, 41-re bólintott rá Mádl Ferenc. A legszigorúbb Áder János volt, aki 2014-ben 753 kegyelmi kérvényből mindössze 4-et támogatott, ami 0,53 százalékos arányt jelent.

Azt nem közölte kérdésünkre az igazságügyi tárca, hogy 2022-ben, illetve Novák Katalin kinevezése óta hány kegyelmi kérelmet hagytak jóvá, de az biztos, hogy az államfő rögtön nagy visszhangot kiváltó döntést hozott.

Az elnök az első fokon felmentetteknek, és a kisebb súlyú cselekményekkel megvádoltaknak adott kegyelmet arra hivatkozva: „Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta.”

Bár azt nem tudni, hogy pontosan mivel vádolták a kegyelmet kapott embereket, a döntést így is sokan vitatták, hiszen a szélsőjobboldali Budaházy György csapata, a Hunnia csoport tagjai 2007 és 2009 között molotov koktélos és robbantásos támadásokat intéztek az akkori szocialista kormányok tagjainak ingatlanjai, melegbárok, illetve Csintalan Sándor HírTV-s műsorvezető, korábbi MSZP-tag ellen. Utóbbi az egyik támadás során megsérült.

Az Igazságügyi Minisztérium az ügyben még hallgat, így nem tudni, hogy a tárca vezetője, Varga Judit ellenjegyezte-e Novák Katalin döntését.

(via Népszava)

Valódi Hírek