Hont András elüldözte a Facebookról Gábor Györgyöt, mozgalom indult a vallástudós visszahívására

Hont szerint „jobb hely a Facebook Gábor György nélkül”, Perintfalvi Rita ezt épp fordítva gondolja.

A Klubrádiónak nyilatkozott Gábor György filozófus, vallástudós, habilitált egyetemi tanár, miután Tamás Gáspár Miklós halála után két facebookos megmondóember (Hont András és Konok Péter) addig verbállincselték a filozófust, hogy az felfüggesztette a közösségi oldalát.

A vallásfilozófus a rádióban elmondta: az után döntött a profilja felfüggesztése mellett, hogy a Facebook bizonyos felületein – ahonnan ő ki van tiltva, és így reagálni sem tud – olyan rágalmakat hordtak össze róla, amelyek visszalépésre késztették egy TGM-emlékkötet szerkesztői posztjától.

„A Facebook legsötétebb bugyraiban ocsmány rágalmakat hordanak róla össze olyan emberek, akik nem szeretik azt, hogyha valaki náluk többet teljesített.”

– fogalmazott.

Az ügy háttere, hogy Gábor György két szerzőtársával 2009-ben megjelentetett egy cikket az Élet és Irodalomban, amelyben egy Izraelről szóló vita keretében intéztek érveket TGM-hez. Ebben a publicisztikában arra hívták fel a figyelmet, hogy TGM olyan antiszemita hangot ütött meg, amely a nyugat-európai baloldal vagy a hazai szélsőjobboldal háza táján jelent meg korábban.

Ez most úgy jelent meg a közösségi médiában, hogy a vallásfilozófus antiszemitának nevezte TGM-et, ami Gábor György szerint tévedés. Hozzátette: TGM-mel jó szakmai és emberi kapcsolatban voltak a ’70-es évek óta, emellett persze vitákat folytattak politikai és tudományos kérdésekben.

Mint ismert: Hont András és Konok Péter gyűlölethadjáratot indítottak Gábor György ellen a Facebookon, lényegében a jogát is elvitatva attól, hogy méltóképp emlékezhessen meg barátja haláláról, illetve személyében és tudásában támadták a professzort.

Az esetről >>ITT<< írtunk bővebben.

Gábor György eltűnése után Perintfalvi Rita teológus mozgalmat indított, hogy a filozófus térjen vissza a közösségi térbe, mert rengetegen szerették az írásait, és szükség van a hangjára itt is.

Perintfalvi posztját változtatás nélkül idézzük:

ÜZENJÜK MEG GÁBOR GYÖRGYNEK, HOGY SZERETJÜK ÉS VÁRJUK VISSZA A FB-RA! 💖💖💖

Éppen a világot jártam mindenfelé, amikor Gábor György, kedves barátunk törölte magát a Fb-ról – pontosabban reméljük, hogy csak felfüggesztette az oldalát egy időre – , így csak most tudok reagálni. Ezt azonban muszáj megtennem, mert azt gondolom, ha Gábor György elhallgat itt a Fb-on, akkor ez a felület még sötétebb hely lesz.

S nem a középkor sötétsége, hanem a posztmodern ember kicsinyes gonoszsága – akit foglyul ejtett és minden tettében irányít a politikai propaganda – fogja minden eddiginél jobban eluralni. Miért döntött így Gyuri? Azért, mert elege lett a közösségi médiában, bizonyos megmondóemberek (nevezzük nevén Hont András) és kormányhoz köthető szennylapok (jelesül a Mandiner) által gerjesztett és rá zúduló online és offline erőszakból.

Ezt kapja mindenki, aki még nyíltan el meri mondani kritikus véleményét ebben az országban. Különösen akkor, ha az általa képviselt véleményre sokan felfigyelnek, mértékadóvá, sőt a világ és politikum szférájában zajló történésekről való ítéletalkotás zsinórmércéjévé válik.

Mert az emberek ebben a káoszban, amit a fake news és a csapból is folyó agymosó kormánypropaganda ural, megbízható tájékozódási pontokat keresnek: világítótornyokat. Mert, ha rájuk néznek, akkor kevésbé érzik átláthatatlannak a káoszt.

Mivel én magam is hasonló véleményformáló szerepbe kerültem az elmúlt évek alatt, mint Gábor Gyuri, és engem is pontosan azokon a csatornákon keresztül (még Hont András személye, s a kormányszennylap is stimmel) igyekeznek a gyűlölet céltáblájává tenni és pszichésen megtörni, pontosan értem, hogy miért hozta meg ezt a döntést.

Ti, akik gyakran olvastok minket, s akik számára a gondolataink egyfajta napi táplálékká is váltak, és ezért várjátok, s hiányzik is nagyon, ha nem írunk, nem biztos, hogy könnyen megértitek ezt a döntést. Mert ti ennek a kommunikációnak elsősorban az élvezői vagytok – kivéve persze, amikor a megosztásoknál titeket is durván betámadnak – , de a mocsok nagy részét nekünk kell tudnunk elhordozni.

Nem érveken alapuló vita folyik ellenünk, hanem „lincselés”, „megkövezés” – ahogy Gyuri is fogalmazta. Ennek súlyát csak az tudja valóban felmérni, aki maga is arcába kapja.

Legyen mindenki számára világos: a véleményformáló emberek vegzálása, a velük szemben folytatott szisztematikus lejárató kampány, a felülről irányított és jól megfizetett karaktergyilkosság, az oldalainkra tömegével kivezényelt trollok – mind-mind egy tudatos politikai stratégia részei!

Ehhez jönnek még hozzá ellenzéki oldalon azok a véleményformálók, akiknek az életét soha nem az elvek vezérelték, hanem az igazi tehetség és valódi tudás hiánya miatt a láthatóságuk megőrzéséért folytatott szüntelen vergődés. Ők azok, akik eljátsszák, hogy középen állnak, mivel az ellenzéket is kritizálják, így azt a látszatot igyekszenek kelteni, hogy na ők aztán tényleg független-objektívek!

És most nem azzal van a baj, mintha nem lehetne az ellenzéket kritizálni ellenzéki oldalról, dehogyis nem lehet! Csak az ilyen kritikának érvek mentén kellene folynia, nem pedig az adott személy elleni hazug karaktergyilkosság színvonalán! De ezt ezek a pávatáncot járó megmondóemberek nem értik. Hogy is értenék! A nárcisztikus-pszichopatákat egyetlen dolog hajtja: a feltűnési viszketegség.

S különösen nehéz az élet egy ilyen kórképpel, ha nem párosul tehetséggel. Hiszen így más eszközök kellenek a figyelem megtartásához. Például a bulvár szintre süllyedő gátlástalan hazudozás és indulatkeltés. Egy mondat kiragadása a kontextusból, majd annak félremagyarázása uszító jelleggel. Mert ez kell a népnek: a cirkusz.

Ezek az emberek pont ugyanazt művelik, mint a kormány propagandagépezete. Ugyanaz a módszerük, a stílusuk, a nyelvezetük. S a legfontosabb tudnivaló róluk: hogy ezeknek a lényeknek fogalmuk sincsen arról, hogy mit jelent a becsület vagy a morál.

Gábor György még tudja ezt. Ahogy azt is, hogy az a torzulás, amit a közösségi média behozott a mindennapi vitakultúránkba, valóban okozhatja a nyugati civilizáció pusztulását. Gyuri most ebből szállt ki, remélem, hogy csak egy időre.

Bárhogy is döntsön majd idővel, üzenjük meg neki, hogy szeretjük és nagyon várjuk vissza a Fb-ra! Mert pont az ilyen hangoknak nem szabad elhallgatniuk! Hiszen világítótornyok nélkül még sötétebb az éjszaka!

Ha Neked is hiányzik Gábor György, kérlek jelezd egy lájkkal és bátran osszad meg a posztot, álljunk ki mellette! Köszönöm! 😘


.

Kapcsolódó cikkünk:

Visszataszító dolgot tett TGM halála után két ATV-s megmondóember — Reagált a vallástudós

.

 

Valódi Hírek