Visszataszító dolgot tett TGM halála után két ATV-s megmondóember — Reagált a vallástudós

Gábor György lapunkon keresztül reagált Hont András kegyeletsértő megnyilvánulására.

Mint arról beszámoltunk: a hétvégén méltósággal viselt súlyos betegség után 74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus.

TGM halála kapcsán még a jobboldali véleményformálók is többnyire méltóságteljes modorban nyilvánultak meg, kimelve: ha nem is értettek egyet a filozófussal, elismerték őt inspiráló gondolataiért, sziporkázó intellektusáért.

Két közszereplő akadt csupán, aki a filozófus halálhírét is a saját pitiáner cicaharcaira próbálta felhasználni.

Konok Péter (balra) és Hont András (jobbra) / montázs: Nyugati Fény

Konok Péter, az újabban a Hit Gyülekezete televíziójában szerepeltetett facebookos megmondóember még egy ilyen tragikus eset kapcsán is a Nyugati Fénybe próbált belerúgni, és abból gyártott Facebook-posztot, hogy időt és fáradságot nem kímélve kigyűjtötte azokat az eseteket az elmúlt 8 évből, amikor lapunk vitában állt Tamás Gáspár Miklóssal, kritizálva a filozófus egy-egy aktuális állítását vagy megnyilvánulását.

Konok arra spekulált, hogy ezzel tudja az általa patológiásan utált Nyugati Fény ellen hangolni TGM tisztelőit a gyász óráiban, ám még a saját követői közül is többen figyelmeztették, hogy kegyeletsértő, amit művel, és ennek nem most van itt az ideje.

Kínzó kérdés: mennyire kell pitiáner, nárcisztikus alaknak lenned ahhoz, hogy egy ember halálát is a saját ócska céljaidra próbáld felhasználni?

Ugyanezt az eljárást választotta Hont András, a Fidesz 1990-2007 közötti politikusa is, aki TGM halála kapcsán előkotorta Gábor György, Vásárhelyi Mária és Buda Péter 2009-es (!) cikkét az Élet és Irodalomból, amelyben a szerzők kritizálják Tamás Gáspár Miklóst annak egy korabeli, Izrael-ellenes cikke miatt.

“TGM nem szereti a disputát, csak azt idézi, akivel egy követ fúj. Hangja a nyugat-európai szélsőbaloldali és a hazai szélsőjobboldali antiszemitizmus és Izrael-ellenesség visszhangja”.

– idézi a szerzőket 2009-ből Hont András, hozzátéve:

„Ezt azért ne felejtsük már el.”

képernyőkép: Hont András / Facebook

A szándék itt is nyilvánvaló: Hont nagyot akart rúgni az általa utált értelmiségiekbe, és ehhez Tamás Gáspár Miklós halálát használta fel focilabdának.

Lapunk az eset után telefonon érte utol Gábor Györgyöt, aki a Nyugati Fény kérdésére elmondta: kifejezetten örül Hont András megnyilvánulásának, az ugyanis világosan megmutatja a különbséget Honték körei és az értemiségiek között.

Tudniillik a filozófusok, gondolkodók között teljesen természetes, sőt elvárt dolog a vita, egymás nézeteinek (akár heves) kritizálása. Hont András és a hozzá hasonló médiacelebek azonban csak a cicaharcokban és karaktergyilkosságokban tudnak gondolkodni, erről árulkodik a posztja.

Gábor György hozzátette: a Hont által előkotort esetnél egyébként élesebb vitái is voltak Tamás Gáspár Miklóssal, például amikor TGM a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás kapcsán adott elő egy egészen sajátos gondolatmenetet.

A vallástudós elmondta: minden korábbi állítását fenntartja, TGM-mel pedig a vitáik ellenére remek viszonyt ápolt, évekig közösen dolgoztak a Filozófiai Intézetben, és számtalan közös emlék köti össze őket.

FRISSÍTÉS:
Hont Andrásék verbállincselése miatt Gábor György törölte magát a Facebookról, Perintfalvi Rita mozgalmat indított a filozófus visszahívására. Bővebben erről itt írtunk:

Hont András elüldözte a Facebookról Gábor Györgyöt, mozgalom indult a vallástudós visszahívására

.

Valódi Hírek