Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Nyugodjon békében!

74 éves korában meghalt Tamás Gáspár Miklós erdélyi magyar politikus, közíró, filozófus — közölte a Litera nevű irodalmi portál. A Nyugati Fény információi szerint a rendszerváltás időszakának kiemelkedő egyénisége súlyos, áttétes tüdőrákban szenvedett, és hónapok óta hospice-ellátásban részesült.

A Kádár-korszak egyik ismert rendszerellenes bírálója 1948-ban született Kolozsváron. A helyi Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát 1972-ben, majd 1978-ig egy irodalmi folyóirat szerkesztője volt — ekkor Magyarországra települt, ahol az ELTE Bölcsészettudományi Karán kapott állást.

1980-ban az ellenzékisége miatt kirúgták állásából, ekkor a rendszerellenes értelmiség egyik szimbólumává vált Magyarországon. A rendszer fokozatos enyhülésével 1985-ben oroszlánrészt vállalt az ellenzék monori találkozójának megszervezésében, amely az egyik kulcseseménnyé vált a rendszerváltás folyamatában.

Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltás időszakának ikonikus liberális szószólója volt, az SZDSZ tagjaként oroszlánrészt vállalt a békés átmenetben. 1989-ben, a még egypárti parlamentbe időközi választáson jutott be, és vált az egyik első olyan képviselővé, aki nem az MSZMP köreiből került ki.

1990-ben ismét mandátumot szerzett, a ciklus lejártával, 1994-ben azonban elvesztette pozícióját. Az SZDSZ-ből 2000-ben lépett ki.

Tamás Gáspár Miklós politikából kivonulása után számos egyetemen, köztük a néhány éve itthonról elűzött CEU-n is tanított. Cikkeit általában TGM néven írta, amely védjegyévé vált. Írásaiban markáns véleményt fogalmazott meg a kormány és az ellenzék politikája kapcsán.

Cikkünk frissül!

Valódi Hírek