Meglépi a kormány: Hatalmas változások lesznek, hogy végre jöjjenek az uniós pénzek

Nagyon kell már a pénz.

Szerda éjjel került fel a kormány honlapjára az a törvénytervezet, amely gyökeresen változtatja meg a magyar igazságügyi rendszert.

A legfontosabb módosítás, hogy az Országos Bírói Tanács jogköreit erősítik — ez azért lényeges, mert eddig irodájuk és titkárságuk sem volt, hiába ők felügyelték a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal munkáját is.

Az OBT ezentúl jogi személyiség lesz majd,így ezentúl nem lesz akadálya annak, hogy szerződéseket kössenek, bírósághoz forduljanak, konferenciákat rendezzenek. Eddig még a pogácsa rendeléséhez is az OBH-elnök aláírására volt szükség.

A javaslat a Kúria és az OBH elnökének megválasztásán is változtat, eszerint ezentúl csak az lehet a Kúria elnöke, aki legalább kétéves kúriai bírói tapasztalattal rendelkezik, vagy pedig „kiemelkedő tudású elméleti jogász”. Az OBH élére olyan ember választható majd meg, aki

legalább két évig bírósági vezetői tisztséget töltött be,

továbbá valamennyi bírói értékelése eredményeként legalább kiválóan alkalmas értékelést kapott.

Az Igazságyügyi Minisztérium által beterjesztett dokumentum a kormányt is megfosztja egy erős jogosítványtól: ezentúl közhatalommal bíró szervek nem támadhatnak meg jogerős bírósági ítéleteket a kormányhoz lojális Alkotmánybíróságon.

A kormánynak az Európai Unió által tett ajánlásokat március 31-ig kell teljesítenie, így valószínűsíthető, hogy a február 20-án kezdődő ülésszak elején már szavaznak a javaslatról.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek