Durván kiakadtak a mentősök, amiért átrázták őket Orbánék — súlyos üzenetet küldtek nekik

Nem ezt ígérték.

Indulatos közleményt adott ki szerdán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége Facebook-oldalán. Többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozóknak ígért béremelést, amiről a dolgozók többsége a sajtóból szerzett tudomást.

„A döntéshozók által célul kitűzött 37%-os orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha:

21%-ra csökkent.

A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt”

— írták.

Hozzátették: a jelenlegi inflációs környezet miatt a mentősök a mindennapi megélhetésért kénytelenek két-három műszakban dolgozni, a sok túlóra az életük szerves részévé vált, ezért

„nem maradt idejük élni”.

Mint írták, az egészségügyi dolgozóknak

  • tisztességes bérre,
  • megbecsülésre,
  • emberi bánásmódra
  • és kevesebb propagandára van szükségük.

Az ünnepek alatt jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről, amely szerint két lépcsőben emelik a béreket, az első ütemben 2023. július 1-jével, második ütemben 2024. március 1-jével.

A határozat előírja a pénzügyminiszternek, hogy „gondoskodjon a béremelés első üteméhez igazodóan az egészségügyi szakdolgozók béremeléséhez szükséges 41,5 milliárd forint; az egészségügyben dolgozók béremeléséhez szükséges 8,4 milliárd forint többletforrás biztosításáról” az egészségügyi alapon keresztül.

A rendelet értelmében ezt úgy kell végrehajtani, hogy 2024. március elsejére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár a rendelet megjelenését követően az MTI-nek azt nyilatkozta: az orvosoknak januártól 11 százalékkal emelkedik a bére.

„Ezzel egy kezdő orvos bére 619 ezer forintról 687 ezer forintra nő. Egy pályája közepén járó, 21-25 év gyakorlattal rendelkező orvosnak a bére 1,5 millió forintról 1,65 millióra emelkedik. A legtapasztaltabb, 40 éve pályán lévő orvosnak 2,1 millióról 2,38 millió forintra fog nőni a bére”

— idézték a belügyi államtitkárt.

(Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége/Facebook / telex.hu)

Valódi Hírek