Szijjártó Péter úgy tudja, Magyarország hamarosan világelső lesz

Nem is akármiben!

Magyarországra látogatott a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminisztere, akit Szijjártó Péter fogadott Budapesten.

A közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Magyarország tízezer tonna gabona Afrikába szállítását finanszírozza mintegy 3,5 millió dollár értékben Ukrajnából a globális élelmezési válság megoldását célzó erőfeszítések keretében.

Szijjártó szerint mindkét országot negatívan érintik az Ukrajnában dúló harcok, ezért is támogatja hazánk az afrikai országot.

Szijjártó Péter ezután lényeges összekötő kapocsnak nevezte Magyarország és a Kongói Demokratikus Köztársaság között az elektromos autóipar és akkumulátorgyártás területét

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánk a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártási kapacitásával rendelkezik, és a folyamatban lévő beruházások nyomán hamarosan az első helyre fog lépni.

Szijjártó ezért fontosnak tartja, hogy az akkumulátorgyártáshoz szükséges kobalt, aminek 70 százaléka a Kongói Demokratikus Köztársaságból származik, minél gyorsabban eljusson a világpiacra.

Ehhez pedig tájékoztatása szerint több magyar vállalat is jelentősen hozzájárul, miután hazai építőipari és tervezőcégek vezetik azt a 600 millió dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot, amelynek célja a Kongói Demokratikus Köztársaság összekötése Zambiával és a tanzániai kikötőkkel.

Aláhúzta: ezen nagy út- és hídépítési program eredményeként a kongói nyersanyagok az eddigi több mint egy hónap helyett alig tíz nap alatt el tudnak majd jutni a világpiac kapuját jelentő kikötőkbe.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek