Döntöttek Orbánék: Durva pusztításba kezdenek, nem számít az ellenállás

Az ünnepek alatt is döntéseket hozott a kormányzat.

Országos tiltakozási hullám bontakozott ki több tervezett magyarországi iparbővítés miatt. A lakosok országszerte ellenállást indítottak, azonban a hatóságok eljárásai ennek ellenére tovább folynak.

A hvg.hu arról számolt be, hogy még az ünnepek alatt is számos fontos döntés született, többek között Győrben, Debrecenben, és Komáromban sem álltak le a környezetromboló iparosítási eljárások.

Orbán Viktor kormánya alaposan gondoskodik arról, hogy Magyarország akkumulátor nagyhatalommá lépjen elő.

A lap emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt év végén sorra jelentette be a megannyi új beruházást. A Magyar Narancs december elején számolt be róla, hogy hol vannak már működő üzemek, és mely településeken tervezik ezeknek építését. Mára legalább egy tucat helyen üzemelnek a gyárak, míg fél tucat településen egyelőre a beruházások előkészítése zajlik, Debrecenben egyszerre két üzem építésével is veszélyeztetik a helyi lakosokat.

Korábban többször is tiltakoztak országszerte lakosok és civil szervezet egyaránt, akik számtalanszor felhívták arra a figyelmet, hogy a tervezett beruházások jelentős környezetkárosító hatással (is) járnak.

Az ünnepek alatt a tiltakozások érthető módon alábbhagytak, a kormányzati hivatalok azonban nem pihentek, karácsony és szilveszter környékén is serényen döntéseket hoztak. Mint a lap írta,

Komáromban az ipari park bővítése ellen kezdett aláírásgyűjtésbe egy civil szervezet kedden,

mert december 28-án a Magyar Közlönyből vált világossá számukra, hogy egy tizenöt helyrajzi számon levő, nagyjából 125 hektáros területet beruházási célterületté minősítettek, és most itt terveznék bővíteni a komáromi ipari parkot.

Korábban mi is megírtuk, hogy a győrszentivániak is hasonló okok miatt tiltakoztak, jelenleg ott tart az ügy, hogy

január végéig közbeszerzésen már ki is választhatják a területet előkészítő vállalkozót.

Debrecenben pedig terveznék felhúzni Európa legnagyobb akkumulátorgyárát, amivel kapcsolatban a decemberi civil fórumok után hivatalosan is közmeghallgatást tartanak. Itt a tereprendezés szintén már megkezdődött,

csak a környezetvédelmi engedélyre van szüksége a beruházónak az építkezés megkezdéséhez.

A komáromi lakosok az országosan kibontakozó civil tiltakozásokból merítettek erőt, ők még szeptemberben Debrecenben próbáltak tájékozódni a már működő gyárakról, illetve a tervezett beruházásokról. Ezekkel kapcsolatban pedig megosztották egymással tapasztalataikat.

A komáromiak a petíciójukban azt írták: a városban és környékén élőknek már éppen elég az a zaj, forgalom és szennyezés, amelyeket a már meglévő ipari létesítmények mellett el kell viselniük,

nem akarnak újabb gyárat, bármi is legyen az.

A csoport egyik tagja a közösségi médiában arról számolt be, hogy elköltözött, mert a szomszédjukban működő gyár miatt teljesen ellehetetlenült az életük, a gazdálkodás terveinek pedig örökre búcsút mondhatnak.

Tatán egy civil közösségnél pedig az verte ki a biztosítékot, hogy a húsz kilométerre levő Tatáról vezetik el a vizet Komáromba, hogy kielégítsék az új gyáregység vízigényét, ahogy erről egy éve a merce.hu írt. Most úgy fest, elhárult minden akadály, ugyanis a december 28-i Magyar Közlönyben

a terület beruházási célterületté minősítése szerepel, ami felgyorsíthatja az engedélyeztetési eljárásokat.

A Győr melletti ipari park bővítése ellen is erős ellenállás szerveződött, azonban kiderült, a tiltakozások nem szabtak gátat a hatósági eljárások lefolytatásának. Az ugytudjuk.hu vette észre, hogy még december 23-án közbeszerzést írt ki az önkormányzat az ipari park bővítésébe bevonni tervezett 400 hektár felének lőszermentesítésére.

A terület másik felére, amennyiben ott is rendeződnek a kisajátítások, már nem is kell kihirdetni a közbeszerzést, automatikusan lebonyolíthatják „a terület rendezését”.

Debrecenben sem lankad a lakosság tiltakozása, itt az ősszel ugyanis már több, zömében civilek által szervezett fórumot is tartottak, januárban pedig a törvényi előírásoknak megfelelően a hatóságok is közmeghallgatásokat tartanak, az egyiket január 9-én, a másikat majd a hónap végén, 20-án.

Előbbi meghívóját december 19-én tették közzé az önkormányzati honlapon — természetesen nem a kezdőoldalon — amelyben az áll, hogy január 13-án már meghozzák a környezetvédelmi engedélyről a döntést.

Mindeközben a Civil Fórum Egyesület Debrecen önkormányzati képviselője, Gondola Zsolt Zoárd a lapot arról tájékoztatta, hogy ez a határozat — mivel időközben hiánypótlást is kellett benyújtania a kérelmezőnek — csak február közepén születhet meg.

(hvg.hu/Mérce/ugytudjuk.hu/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Áll a bál Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

Kitört a botrány Győrben: Akkumulátorgyárat akarnak építeni a házaik mellé, fellázadtak a lakosok (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2022/09/14/kiszivargott-egesz-debrecent-veszelyezteti-a-kinai-akkumulatorgyar-megepulese

Valódi Hírek