Zseniális poszt: Kíméletlenül szétszedte a köztévé híradóját a Átrium színház stábja

Nem kérnek a hazugságaikból.

Alig néhány napja számoltunk be arról, hogy hatalmas felháborodást váltott ki a kormánypárti tévés, influenszer Rákay Philip új filmje, az Aranybulla debütálása.

A filmet csaknem egymilliárd forint közpénzből készítették el.

Meg is írtuk, hogy a kommentelők szerint egy sikkasztásra gyártott alibi produkcióról van szó, mert az Aranybulla minősége hitványabb, mint a kereskedelmi tévéken sugárzott török sorozatoké.

Az epizódok megszületéséről természetesen a közmédia is számos alkalommal beszámolt – köztük a Sikert aratott az idei év legnagyobb filmes dobása, az Aranybulla című hírben.

Az anyag legérdekesebb mondatát az Átrium vette észre – eszerint

„Az irodalmi klasszikus ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgazdag látványvilággal és nagyszerű alakításokkal mutatta be a

fordulatos szerelmi történetet.”

A színház erről szóló posztjában hozzáfűzte:

„Szeretnénk segíteni a tavaly 130 milliárdból fenntartott közmédia szakembereinek, akik az Aranybulla című sorozatot voltak kénytelenek propagálni közösségi oldalukon.
Ott ugyanis azt olvashattuk, hogy „Az irodalmi klasszikus ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgazdag látványvilággal és nagyszerű alakításokkal mutatta be a fordulatos szerelmi történetet.”
A világért sem szeretnénk vitatni az állításban foglalt értékítéletet (bőven megteszik ezt mások másutt), de még ebben a tényekkel nem igazán foglalkozó világban is vannak bizonyos dolgok, amelyek nem vitathatók.
  • Az „Aranybulla” nem „irodalmi klasszikus”, hanem a II. András magyar király által 1222. április 24-én a székesfehérvári országgyűlésen kiadott, függőpecséttel ellátott királyi okirat.
  • Az „Aranybulla” nem is „szerelmi történet”, hanem a magyar nemesség jogait először rögzítő jogi erejű nyilatkozat.
  • Az „Aranybulla” sorozat nem irodalmi alapanyagból készített fordulatos szerelmi történet, hanem eredeti forgatókönyv alapján készült, fikciós elemekkel bővített, az események történelmi hátterét és folyamatát bemutatni szándékozó televíziós alkotás.
Természetesen lehetnek méltányolható okai, ha az MTVA social media osztályán dolgozók maguk sem hajlandók megtekinteni a művet, amelyet propagálni szándékoznak, de 130 milliárdból talán kitelne olyan szakemberek alkalmazása, akik legalább jártak irodalom- és történelemórára.
Bármilyen furcsa, ezt a megjegyzést az alkotók védelmében is tesszük, mert egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egy meglévő irodalmi alapanyagot dolgoz fel, vagy egy történelmi helyzet bemutatására törekszik eredeti módon.
Örülünk, hogy segíthettünk.”

(via 24.hu)

Valódi Hírek