Rétvári Bence bejelentette: Azért tüntetnek a tanárok, mert minden idők legnagyobb béremelését kapják

Úgy tartja, a szülők elégedettek az iskolákkal.

„Több mint 130 ezren küldték vissza a szülői konzultációs kérdőívet, a válaszadók döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal, nyugodt szívvel engedi az oktatási intézménybe a gyerekét” — jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1-en, bemutatva annak a kérdőívnek az eredményét, amelyben a belügy a tiltakozó pedagógusok ellen hergel.

A meglehetősen visszatetsző és botrányos kérdőív bevezető részében pedig „az oktatás minőségének javításáról” és „a jövő kihívásainak megfelelő gyermekekről” írnak.

„Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is

bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”

— fogalmaz a kérdőív utolsó kérdése.

Rétvári Bence mindezzel együtt is a kérdőív legfőbb tanulságaként azt jelölte meg, hogy a döntő többség, a válaszadók 61 százaléka a legjobbnak, négyesnek vagy ötösnek értékelte az iskolát; míg 65 százalék szerint teljesen objektíven értékelik a tanárok a gyerekét.

Az ívből világossá vált az is, hogy a szülők „a legnagyobb problémának” azt érzékelik, ha van az osztályban magatartási nehézségekkel küzdő gyerek. A válaszadók 40 százaléka szerint egy-két ilyen van egy osztályban; 18 százalék szerint kettő-négy; 7 százalék szerint ötnél is több.

Rétvári Bence szerint „a legmegosztóbb kérdés”, a tanárok és a diákok hónapok óta tartó tüntetéssorozata volt. Ezek közül Rétvári Bence kiemelte, hogy gyerekek is részt vettek benne.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy jövőre 21 százalékos béremelést terveznek a tanároknál, amiből 10 százalékot a költségvetésből előlegeznének, a többit pedig – mint mondta – akkor tudják odaadni,

ha megérkeznek a „Magyarországot megillető brüsszeli források”.

Rétvári Bence elmondása szerint jövő év után újabb 25, majd 29 százalékos emelés jöhet majd, így 25 hónap alatt 75 százalékos béremelés történhetne, amivel 777 ezer forintra nőne a pedagógusok átlagbére.

„Ha ez megvalósul, minden idők legnagyobb béremelése lesz”

— vélekedett az államtitkár, aki azt is elmondta, a múlt héten négyszáz pedagógus és iskolaigazgató jelenlétével zajlott le „a köznevelési konzultáció„, ahol világosság vált, hogy a kezdőbérek emelése a leginkább indokolt, illetve a bértábla esetén az életkor mellett, figyelembe veszik a pályán eltöltött éveket, és az egyéni teljesítményre is jobban figyelnek majd.

Rétvári közölte, hogy a konzultáció során többek között felmerült a tankerületek ügye is, melyet – elmondása szerint – sokan kritizáltak.

„Voltak ugyanakkor, akik azt mondták, így legalább kiszámíthatóan kapják a fizetésüket, mert a korábbi rendszerben volt, hogy a fenntartó önkormányzat három hónapig nem tudott utalni.

Példaértékű párbeszéd zajlott”

— értékelte Rétvári Bence.

(MTI)

Kapcsolódó:

Kiszivárgott hangfelvétel: Pintér Sándor beismerte, hogy nem ért az oktatáshoz

https://nyugatifeny.hu/2022/12/16/veget-ert-a-belugyminiszterium-kozoktatasi-foruma-mindenkit-atvertek-a-palankon-pinterek

Valódi Hírek